Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik navodi da je Nacrt zakona koncepcijski i sadržinski znatno ispod nužnog nivoa


Stanje u oblasti zaštite ličnih podataka je vrlo zabrinjavajuće i neophodna je potpuna promena odnosa države prema stanju u toj oblasti, ocenio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić.

Šabić je, upozorio da nastavak višegodišnje prakse u kojoj se državne aktivnosti u najvećoj meri, gotovo isključivo, svode na aktivnosti Poverenika, uz izostanak aktivnosti drugih nadležnih i neobjašnjive propuste i docnje, ne može proći bez dodatnih štetnih posledica.

"To će, izvesno, u kontekstu poglavlja o ljudskim pravima, negativno uticati na tok pregovora o pridruživanju sa EU i, što je još važnije, biti konstantan izvor ugrožavanja i povreda prava građana na privatnost", rekao je Šabić.

Poverenik je podsetio da je ispunio obećanje koje je dao 28. januara prošle godine, da će drugim nadležnim pružiti najveću moguću pomoć i da će u okviru toga na vreme staviti Vladi na raspolaganje nov model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usklađen sa evropskim standardima i novom Uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU.

Istovremeno je i izrazio nerazumevanje i žaljenje zato što Vlada tu pomoć nije iskoristila i što je na javnu raspravu stavila Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je i koncepcijski i sadržinski znatno ispod nužnog nivoa.

Izvor: Vebsajt N1, 26.01.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija