Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: Rok izdavačima da prijave udžbenike koji će se koristiti u naredne tri školske godine ističe 31. januara 2016. godine. Zakonom je propisano maksimalno šest udžbenika za jedan predmet u jednoj školskoj godini


Do 31. januara 2016. godine otvoren je javni poziv izdavačima za već objavljene udžbenike za osnovnu školu, a očekuje se da će školske torbe biti rasterećenije i lakše od 1. septembra, izjavila je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zorana Lužanin.

Lužanin je rekla da to što su udžbenici za srednju školu niskotiražni i što ne donose dobru zaradu, najvažniji razlog što 900 predmeta nema udžbenike. "Imamo ljude koji bi to pisali, ali nije bilo motiva da se izdavači uključe u sve to, a nema ni zakonske obaveze da se to uradi", istakla je Lužanin.

Kako je navela, da je još nekoliko dana otvoren javni poziv izdavačima za već objavljene udžbenike za osnovnu školu i precizirala da je "to jedna potpuno nova situacija".

"Izdavači moraju da potpišu saglasnost da će svim učenicima prilagoditi te udžebenike i moraju da prijave maloprodajnu cenu udžebenika. Tako će svi roditelji imati uvid šta se nudi od udžbenika i radnih svezaka", napominje Lužaninova.

Dodaje da će se ti udžbenici koristiti naredne tri godine.

Objašnjava i da izdavač sada samo priprema udžbenik, a da se očekuje da kod izbora učesvuju nastavnici i roditelji. "Nastavnici će davati stručno mišljenje i moraće da objasne šta je zbog čega izabrano", kaže Lužaninova.

Ona je dodala da se očekuje da nastavnici odrede šta će se stvarno nositi u škole.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.01.2016.
Naslov: Redakcija