Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR IZMEĐU MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA I REPREZENTATIVNIH SINDIKATA


Usaglašena rešenja za specifičnosti muzičko-scenskih delatnosti, koje do sada nisu bile deo kolektivnog ugovora

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i reprezentativni sindikati radnika u kulturi potpisali su Poseban kolektivni ugovor za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. U ime Ministarstva ugovor je potpisao ministar Ivan Tasovac, dok su u ime sindikata potpisnici Dragana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata kulture Srbije, Dragan Milanović, predsednik Granskog sindikata kulture i umetnosti Nezavisnost i Nenad Marinković, predsednik grane kulture Konfederacije slobodnih sindikata.

"Potpisivanje kolektivnog ugovora doprineće višem stepenu profesionalizacije i organizacione osposobljenosti, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem Ministarstva i preduzetim aktivnostima na jačanju institucija kulture", izjavio je ministar Tasovac.

Predstavnici reprezentativnih sindikata naglasili su da se potpisivanjem ugovora sa resornim ministrom, nakon višemesečnih pregovora, došlo do zaključka da je partnerska saradnja sindikata i Ministarstva neophodan uslov za pozitivan rezultat.

Potpisani ugovor obuhvata i odredbe koje se odnose na pitanja koja u prethodnom periodu nisu bila regulisana kolektivnim ugovorom. "Naročito bismo istakli činjenicu da će ovaj Kolektivni ugovor biti primenjivan na zaposlene u svim ustanovama kulture u Srbiji. Usaglašena su i adekvatna rešenja za specifičnosti muzičko-scenskih delatnosti, koje do sada nisu bile deo kolektivnog ugovora", rekao je Nenad Marinković.

Izvor: Vebsajt Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, 29.01.2015.