Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI ČEKA NOVU VLADU


Evropski Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se 28. januara jer je na taj dan 1981. godine potpisan prvi obavezujući međunarodni dokument o zaštiti podataka o ličnosti - Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka.

Tim povodom poverenik Rodoljub Šabić rekao je Tanjugu da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji nezadovoljavajuće. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da će u maju biti završen novi Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji će biti upućen novoj Vladi na usvajanje.

Novi zakon će biti kvalitetniji i primenjiviji od postojećeg, rekao je Šabić na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.

Šabić je rekao da je taj zakon povod da se podseti da je Srbija u ozbiljnom zaostatku u odnosu na razvijena demokratska društva po pitanju zaštite podataka o ličnosti i privatnosti.

Potrebno je da uradimo mnogo toga što smo mogli odavno da uradimo, ali nismo, istakao je Šabić. On je ukazao da je postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poput švajcarskog sira i stalno se suočava sa problemom pravnih praznina i čitavog broja pitanja koja su odavno otvorena.

Šabić je istakao da je potrebno izmeniti više stotina zakona i pravilnika.

Srbija na ustavnom nivou ima jako kvalitetne i visoke garancije zaštite podataka o ličnosti, ali i Ustav kaže da se ova oblast uređuje samo zakonima, a ne podzakonskim aktima, pravilnicima ili uredbama, rekao je Šabić.

On je istakao da je zakonima pokriveno negde između 10 ili 15 odsto ove materije, "a bili bismo srećni kada bi ostatak bio pokriven makar podzakonskim aktima".

U velikom broju slučajeva obrada podataka o ličnosti obavlja se bez ikakavog pravnog osnova ili uz nekakav pristanak koji je iznuđen silom ili situacijom, naglasio je Šabić.

Šabić je ranije rekao Tanjugu da je radi poboljšanja stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti neophodno unaprediti normativni sistem, ojačati institucije i promeniti mentalitet građana.

On je ocenio da je nedovoljno urađeno u te tri oblasti i da je rezultat koji je napravljen u izgradnji institucija relativizovan odsustvom rezultata u dve preostale oblasti.

"Ne možemo da kažemo da nema nekih pozitivnih pomaka. Naravno da ih ima, jer bi bilo neverovatno i neprihvatljivo da ih nema", rekao je Šabić i dodao da se broj predmeta u oblasti zaštite podataka o ličnosti iz godine u godinu povećava i da je u 2013. bilo 2.200 predmeta.

Navodeći da nema razloga da se hvalimo i da smatramo velikim uspehom rastući broj intervencija povereniku, on je istakao da je to pre razlog za upozorenje.

''Dobro je što građani više voda računa o svojim pravima, ali to nije nešto čime smemo da budemo zadovoljni", rekao je Šabić dodajući da intervencije, po pravilu, daju rezultat, ali da je to samo "grebanje sante leda".

On je dodao i da Srbiji nedostaje sistem, odnosno da je potrebno izgraditi sistem i dići na pijedastal vrednosti zaštitu privatnosti i podataka.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva ozbiljan napor cele države - vlade, skupštine i nadležnih ministarstava, poverenika, ali i odgovarajuće izmene u sistemu školstva, što se u Srbiji ne radi.

Izvor: Tanjug