Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Neustavna odredba da mame koje rade po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima nemaju pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva


Odredba člana 17. stav 4. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 50/2018, 46/2021 - odluka US, 51/2021 - odluka US, 53/2021 - odluka US, 66/2021 i 130/2021) nije u saglasnosti sa Ustavom, utvrdio je nedavno Ustavni sud. To znači da će ubuduće najverovatnije i mame koje rade po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima imati pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva, što do sada nisu imale. A pretpostavlja se da će se na ovaj način rešiti i status žena koje samostalno obavljaju delatnost.

Objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku odloženo je, međutim, za šest meseci.

- Ne brinemo jer je ovo bio slučaj i sa ranijim odlukama koje je Ustavni sud donosio u korist porodilja, a za koje smo uputili predlog za ocenu njihove ustavnosti - kaže Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon".

- Ovo u praksi najčešće znači da se ostavlja prostor zakonopiscu da izmeni odredbu koju je sud proglasio neustavnom, što je svakako dobra vest koja upotpunjuje ono što smo ranije dogovorili sa ministarkom Darijom Kisić, a što je potvrdio i predsednik Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 23.12.2022.
Naslov: Redakcija