Zastava Bosne i Hercegovine

ONLAJN REGISTAR NEPORESKIH DAŽBINA: Registar obuhvata više od dve hiljade nameta za korišćenje javnih dobara na sva tri nivoa vlasti. Njegovim uvođenjem rešio bi se problem nepredvidivosti naplate velikog broja dažbina i sprečilo netransparentno uvođenje novih obaveza


O tome kakve bi promene privredi i građanima donelo uvođenje onlajn registra taksa i naknada, bilo je reči na predstavljanju demo verzije prvog takvog registra u Srbiji.

Onlajn registar neporeskih dažbina obuhvata više od dve hiljade taksa i naknada za korišćenje javnih dobara na sva tri nivoa vlasti. To je, kako je istaknuto, do sada najsveobuhvatnija evidencija obaveza koje građani i privreda imaju prema državi mimo poreza.

Profesorka na Fakultetu za ekonomiju i finansije Milica Bisić podsetila je da su takse, naknade i druge dažbine propisane kroz više od 500 zakona i podzakonskih akata.

"Prema poslednjem popisu dažbina ima ih 1224 na republičkom nivou", rekla je Bisić a iznosa ima, kaže barem desetak više.

Preveliki broj nameta i dalje je problem domaćih privrednika, mišljenja je generalni direktor Gomeksa Goran Kovačević.

"Veći problem su nam lokalne samouprave koje, kada dođu u problem, izmišljaju sve moguće i nemoguće namete". Kontinuiran je nedostatak je domaćih investicija.

Kako je istaknuto, uvođenje registra kao javne evidencije imalo bi veliku praktičnu korist jer bi građani i privreda na jednom mestu imali jasan uvid šta plaćaju, kojoj instituciji i u koju svrhu, iznose dažbina, brojeve računa za uplatu i druge korisne informacije, a do kojih danas teško dolaze.

Organi i institucije koji propisuju neporesku dažbinu, bili bi zaduženi za inicijalni unos i kasnije izmene bilo kog elementa nameta, što bi obezbedilo punu ažurnost registra, dok bi Ministarstvo finansija imalo kontrolnu funkciju, kaže državna sekretarka Slavica Savičić.

Važna je i izrada modela prema kojem bi sve lokalne samouprave uskladile nazive taksa koje naplaćuju i grupisale ih u odgovarajuće oblasti. Osim što bi lakše upravljali naplatom, gradovi i opštine bi olakšali život privrednicima, naročito onim koji posluju u više lokalnih samouprava.

Učesnici konferencije, koju je organizovao USAID u saradnji sa NALED-om, saglasni su u tome da bi uvođenjem registra taksa i naknada bio rešen problem nepredvidivosti naplate velikog broja nameta i sprečeno netransparentno uvođenje novih dažbina.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, Eva Tomović, 22.12.2021.
Naslov: Redakcija