Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O CENTRALNOJ EVIDENCIJI STVARNIH VLASNIKA I O POSTUPKU REGISTRACIJE U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE: Izmene zakona predviđene u prvom kvartalu 2021. godine. Biće pojednostavljen postupak registracije uvođenjem obaveze elektronske registracije osnivanja privrednih društava ili subjekata


U prvom kvartalu iduće godine biće izmenjeni Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 99/2011, 83/2014 i 31/2019) i Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018 i 91/2019), izjavila je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ona je rekla da će se tim izmenama pojednostaviti postupak registracije tako što će biti uvedena obaveza elektronske registracije osnivanja privrednih društava ili subjekata.

"Elektronskom registracijom osnivanja obavljaće se elektronska evidencija stvarnih vlasnika u centralnom registru, a time ubrzavamo postupak prijavljivanja", istakla je Atanasković.

Govoreći o sivoj ekonomiji, ministarka je istakla da zbog onih koji rade na takav način državni budžet ostaje uskraćen za novac koji bi mu pripadao po zakonu, a tu trpe i privrednici koji posluju legalno.

"Do sada se dosta radilo na unapređenju rada Poreske uprave, kao i podsticanju legalnog poslovanja i zapošljavanja", navela je Atanasković.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede može dati doprinos u fiskalizaciji, tako što će obezbediti podsticaje za privredu za lakši prelazak na savremenija tehnička rešenja fiskalnih kasa i softvera i prelazak na E-fakture.

"Predvideli smo i nov program koji će biti usmeren na dve važne ciljne grupe, mlade i žene, a on će predstavljati kombinaciju bespovratnih sredstava i do 45 odsto vrednosti projekta, i povoljnih kredita kroz Fond za razvoj, što će omogućiti legalan start", objasnila je ministarka.

Atanasković je rekla i da su se mere podrške privredi koje je Vlada preduzela najviše odrazile kroz pad nezaposlenosti, sa oko 60.000 novozaposlenih u odnosu na mart 2020. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, 21.12.2020.
Naslov: Redakcija