Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNI PROGRAM ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: NALED predlaže mere kojima se podstiču legalno poslovanje, zapošljavanje i poreska disciplina


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je da predlaže da se u novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije uključe mere kojima se podstiče i olakšava legalno poslovanje i zapošljavanje, kojima se osigurava sankcionisanje onih koji posluju nelegalno, kao i edukativne mere kojima se povećava poreska disciplina i transparentnost trošenja poreskih prihoda.

"Među prioritetima su specijalizacija i digitalizacija sudova, kao i dalje jačanje kapaciteta inspekcija i Poreske uprave. U cilju smanjenja finansijskog i administrativnog opterećenja privrede ključne mere ostaju smanjenje poreskog opterećenja rad i ukidanje parafiskala, automatizacija obračuna i onlajn plaćanje poreza, dalje pojednostavljivanje registracije preduzeća i prijave radnika", ukazao je potpredsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Igor Lončarević na onlajn završnoj konferenciji projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20".

On je naveo da u NALED-u smatraju kako je potrebno da se na bolji način regulišu novi, fleksibilni oblici radnog angažovanja, ko što je rad od kuće, rad preko onlajn platformi ili sa delimičnim radnim vremenom, jer se to pokazalo važno u doba pandemije.

"Ostajemo pri preporuci da se uspostavi javni, elektronski registar neporeskih nameta kako bi se povećala predvidljivost i transparentnost nameta koji se naplaćuju i kako bi svi znali šta, koliko i kome se plaćaju takse i naknade", rekao je Lončarević.

Kako je naglasio, analiza NALED-a je pokazala da je od 36 mera i 153 aktivnosti, koje je predvidela petogodišnje strategija, odnosno Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, realizovano nešto više od 70 odsto u celosti ili delimično.

"Među ključnim rezultatima izdvajamo nove digitalne servise za privredu, poput reforme sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi koja je prevela 44.000 sezonaca u legalne tokove", rekao je Lončarević.

Kao uspešan naveo je i onlajn kalkulator paušalnog poreza, koji je doneo predvidljivost za 100.000 paušalaca, sistem eInspektor koji je umrežio 36 republičkih inspekcija, a građani i privreda su dobili jedinstveni kontakt centar za inspekcije.

Od podsticajnih mera, Lončarević je istakao poresko oslobođenje za početnike "Startuj legalno", koje je 2019. motivisao 811 mladih, nezaposlenih ljudi da počnu svoj biznis, pre svega u sektoru trgovine i prerađivačke industrije, uz prosečnu uštedu od 49.000 dinara po zaposlenom radniku.

"Od ove i naredne godine Vlada Srbije je meru fokusirala na preduzetnike koji se bave inovacionom delatnošću, uz veći limit poreskog oslobođenja tokom prve tri godine poslovanja", ukazao je Lončarević, navodeći da je preporuka NALED-a da se ova kategorija proširi i na određene kategorije preduzetnika paušalaca.

Među edukativnim merama, koje su usmerene na jačanje poreske kulture, istakao je nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi", koja je u tri dosadašnja ciklusa uključila oko 41 odsto stanovnika Srbije u borbu protiv sive ekonomije, a koji su prikupili i poslali više od 200 miliona fiskalnih računa.

Dodao je da je započeto i nekoliko prioritetnih mera iz Nacionalnog programa i tek treba da bude završeno u narednom periodu, kao što je uvođenje digitalne fiskalizacije i sistema eFaktura, kao i proširenje Sistema za elektronsko angažovanje sezonskih radnika.

U NALED-u smatraju kako je neophodno da se u izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije uključe svi segmenti društva, zbog čega je sa Univerzitetom u Beogradu, uz podršku Nemačke razvojne agencije GIZ i kompanije KPMG pokrenuto studentsko debatno takmičenje "Štap ili šargarepa", kako bi se čulo šta o unapređenju poreske kulture u Srbiji misle mladi.

Izvor: Vebsajt Danas, 21.12.2020.
Naslov: Redakcija