Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Usvajanje Zakona očekuje se tokom 2018. godine


Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti naći će se u prvom paketu zakona koji treba da budu doneti naredne godine, pri čemu sve iznete primedbe moraju biti predmet rasprave, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je istakao da je prilikom donošenja ovog zakonskog rešenja neophodno slediti evropske principe, što podrazumeva da zakon mora da prođe sve procedure.

Ministar je podsetio na to da je resorno ministarstvo dalo negativno mišljenje na Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti i dodao da želi da se uočeni nedostaci u zakonskom rešenju isprave.

Srbija ima Zakon o ravnopravnosti polova ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009), koji je ocenjen kao napredan, ali želimo da bude još bolji. Ima tu primedbi, jer, na primer, ne možete privatnim kompanijama da namećete kvotu, kao što ni Inspektorat za rad ne može da se bavi primedbama za kršenje rodne ravnopravnosti, jer već ima širok obim nadležnosti, rekao je on.

Đorđević je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa donošenjem zakona koji bi regulisao rad na lizing, objasnio da izrada bilo kog zakona traži vreme.

Taj zakon nam je potreban, i nastojaćemo da to bude što pre, ali hteo sam da budem iskren i da ne kažem da će to biti, ako neće, rekao je ministar.

Neke od stvari koje će pomoći u rešavanju tog problema su određivanje minimalne cene rada i dogovoreno formiranje lokalnih socio-ekonomskih saveta, rekao je on.

Izvor: Vebsajt Vlade, 27.12.2017.
Naslov: Redakcija