Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Ako verski praznik padne u nedelju, slavi se samo tog dana, pa je za one koji poštuju julijanski kalendar ponedeljak 8. januar 2018. radni dan


Za razliku od vernika koji poštuju gregorijanski kalendar, koji su Božić proslavili u ponedeljak, 25. decembra 2017. godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar Božić slave u nedelju, 7. januara 2018. godine i na posao moraju da se vrate 8. januara. Kako objašnjavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ako verski praznik padne u nedelju, slavi se samo tog dana, pa je ponedeljak radni. Druga je situacija ako u nedelju padne državni praznik, jer je Zakonom o državnim i drugim praznicima ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011) tada predviđeno pomeranje praznika na ponedeljak.

Dan državnosti, odnosno Sretenje, praznuje se 15. i 16. februara, koji sledeće godine padaju u četvrtak i petak.

Sledeća prilika za slavlje dolazi već u aprilu – vernici koji poštuju gregorijanski kalendar Uskrs proslavljaju u nedelju, 1. aprila, a pravoslavci – nedelju dana kasnije. Podsećanja radi, po Zakonu, neradni dani su i Veliki petak, ali i Uskršnji ponedeljak. Pripadnici islamske zajednice imaju pravo na slobodan dan na prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura.

Praznik rada praznuje se 1. i 2. maja, koji sledeće godine padaju u utorak i sredu, a Dan primirja u prvom svetskom ratu, 11. novembar, takođe je neradni dan. S obzirom na to da 2018. godine Dan primirja pada u nedelju, ponedeljak, 12. novembar, biće proglašen za neradni dan.

Pored ovih praznika, pravoslavci imaju pravo na slobodan dan na prvi dan krsne slave, a katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica – na prvi dan Božića i u dane uskršnjih praznika, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa – prema njihovom kalendaru.

Za razliku od prethodnih generacija đaka, koji su imali samo zimski i letnji raspust, današnji školarci odmaraju se u svakom godišnjem dobu. Đaci u Srbiji trećeg dana januara odlaze na zimski raspust, koji je podeljen na dva dela. Prvi deo počinje 3, a završava se 8. januara, dok drugi počinje 1, a završava se 9. februara. Prolećni raspust traje nedelju dana – od 2. do 9. aprila i smešten je između katoličkog i pravoslavnog Uskrsa, a letnji dva i po meseca – od 15. juna do 1. septembra. Za đake u Vojvodini zimski raspust je u toku, a završava se 15. januara. Prolećni raspust traje od 30. marta do 9. aprila, a letnji od 13. juna do 1. septembra.

Zahvaljujući izmenama Zakona, kojima su pre nekoliko godina uvedena dva nova praznika – Sretenje i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – u Srbiji se praznuje deset dana godišnje. Po slovu istog Zakona, u našoj zemlji se praznuju i radno obeležavaju Sveti Sava – 27. januara, Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. aprila, Dan pobede – 9. maja, Vidovdan – 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobra.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 20.12.2017.
Naslov: Redakcija