Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI JAVNI REGISTAR BENZINSKIH PUMPI: Vozači će moći da provere koja je pumpa najbliža, koje se gorivo prodaje i njeno radno vreme. Udruženje naftnih kompanija traži od države uvođenje akciza na bazna ulja i veću kontrolu auto-gasa


Od Nove godine, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija vozačima će biti dostupan i Registar svih benzinskih pumpi u Srbiji, pa neregistrovane firme neće moći da prodaju gorivo. Kontrola goriva takozvanim markiranjem, gotovo je suzbila nelegalnu trgovinu. Kako bi se mešetarenju sa gorivom potpuno stalo na put, Udruženje naftnih kompanija traži od države uvođenje akciza na bazna ulja i veću kontrolu auto-gasa.

Gorivo se već četiri godine kontroliše od uvoza do pumpi i rezultati su sve bolji. Od ove godine pod lupom su i rezervoari vozila i tu se pojačava provera jer od 500 uzoraka 43 su bila negativna. Obavljeno je i 1.600 kontrola kvaliteta derivata, a 66 uzoraka nije odgovaralo propisanim standardima.

Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije ističe da se takav derivat blokira i potom predaje sudu, koji izriče kazne od 500.000 do milion dinara. "Taj derivat se nikako ne može naći dalje u prometu", dodaje Petković.

Znatno je pooštrena i kontrola baznog ulja. Prošle godine uvoz baznog ulja četiri puta je prevazilazio potrebe naše industrije jer je prodavan na crnom tržištu kao dizel, najviše zemljoradnicima.

Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku Privredne komore Srbije navodi da prvi rezultati za 11 meseci 2017. govore da je došlo do pada uvoza za skoro 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. "Samim tim pokazuju se efekti zaključaka Vlade u pogledu regulisanja tržišta baznog ulja u Srbiji i uvođenja tog derivata u legalne tokove", kaže Savić.

Kako bi se mešetarenju sa gorivom potpuno stalo na put, Udruženje naftnih kompanija traži od države uvođenje akciza na bazna ulja i veću kontrolu auto-gasa.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije navodi primer jedne cisterne tečnog naftnog gasa (TNG) koja je bila puna vode kada je odlazila u BiH.

"Mi smo upozorili pre godinu dana da se to permanentno dešava i da je to naftni tečni gas koji nije otišao u BiH, već ostao u Srbiji, gde se prodaje bez akciza i PDV-a i čini tu nelojalnu konkurenciju", napominje Mićović.

Javni Registar benzinskih pumpi, koji Ministarstvo trgovine sprema, omogućiće vozačima da provere koja je pumpa najbliža, koje se gorivo prodaje i njeno radno vreme.

Slaviša Petković poziva sve firme koje prodaju gorivo da odmah po objavljivanju spiska provere da li se njihov maloprodajni objekat nalazi na toj listi.

Prema njegovim rečima, Tržišna inspekcija će od Nove godine reagovati na svaku prijavu i benzinska pumpa će biti zatvorena na najmanje 15 dana.

"To će biti jedna tabela iz koje će svako moći da vidi da li pumpa u njegovom kraju upisana i u registar i samim tim legalna", objašnjava Petković.

Tokom godine i Poreska uprava je zbog nepravilnosti u poslovanju – neplaćanja PDV-a, viška robe, duplog knjigovodstva, neizdvajanja fiskalnih računa, neprijavljivanja radnika, privremeno zatvorila 100 benzinskih pumpi i oduzela 50.000 litara derivata.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 26.12.2017.
Naslov: Redakcija