Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Tokom 2017. godine pristiglo nekoliko stotina pritužbi građana


Iako zdravlje nema cenu, čelnici jedne osiguravajuće kuće zaključili su da je žensko zdravlje skuplje od muškog i odredili da premija za dobrovoljno zdravstveno osiguranje za žene bude gotovo za sto evra veća od one koju plaćaju muškarci. Kada je nakon pažljivog uvida u zdravstvene preglede koji su predviđeni ovim osiguranjem jedna potencijalna klijentkinja ustanovila da žene ne dobijaju nijednu medicinsku uslugu više nego muškarci, koja bi eventualno opravdala veću premiju, podnela je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković. Ovoj osiguravajućoj kući tada je preporučeno da uskladi pravila o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju tako što će izjednačiti visinu premija osiguranja za muškarce i žene, što su njeni čelnici i uradili.

Ovo je samo jedna od nekoliko stotina pritužbi koje su ove godine stigle na adresu Poverenice, a Brankica Janković među zanimljive slučajeve ubraja i postupak sproveden protiv Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" iz Novog Pazara, koje nije dozvolilo podnositeljki pritužbe da postavi nadgrobni spomenik za pokojnog oca u obliku piramide, već ju je uslovilo da izabere jedan od pet tipova spomenika u obliku krsta. Iako je ovo jasan slučaj diskriminacije na osnovu verskog ubeđenja, ovo javno preduzeće ni posle opomene nije postupilo po preporuci.

Tokom ove godine kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti pokrenula je stratešku parnicu na osnovu zdravstvenog stanja i invaliditeta u oblasti rada i zapošljavanja. Reč je o ženi koja boluje od hronične leukemije i koja je, bez prethodne najave i obavljenog razgovora, proglašena tehnološkim viškom. Tužba je podneta protiv jedne privatne kompanije, kako bi se poslodavcima u Srbiji uputila jasna poruka da bolest ne može biti razlog za otpuštanje, a javnosti skrenuta pažnja na ovaj veliki društveni problem.

Odluku grada Beograda o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, kojom je predviđeno da ugostiteljski objekti koji se nalaze u okviru stambenih zgrada imaju ograničeno radno vreme, a objekti koji se nalaze izvan zgrada – neograničeno, jedan naš sugrađanin smatrao je diskriminišućom. Zbog toga je napisao pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, u kojoj je istakao da su građani ovom odlukom podeljeni na one koji mogu da provode "mirne noći" i one koji ne mogu da spavaju zbog preglasne muzike.

Pritužbu je podnela i jedna profesorka latinskog jezika, koja je navela da je Pravilnikom škole propisano da posao nastavnika latinskog jezika može da obavlja profesor, master ili diplomirani klasični filolog. Međutim, propisano je i da latinski može da predaje i osoba koja je diplomirala na Filološkom fakultetu ili je master filolog koji je položio ispit iz predmeta latinski jezik u trajanju od najmanje četiri semestra – ukoliko škola ne zasnuje radni odnos sa osobom koja ispunjava ove uslove. Podnositeljka smatra da je ovakvim rešenjem diskriminisana, zato što klasični filolozi ne mogu da nađu posao, a latinski jezik u gimnazijama u velikoj meri predaju filolozi koji su završili italijanski ili francuski jezik.

Jedna žena podnela je pritužbu protiv vlasnika pekare, jer smatra da su sve porodice koje žive u okolini diskriminisane jer on ne poštuje propise i nema "postrojenje za spaljivanje otpada".

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 25.12.2017.
Naslov: Redakcija