Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA: Nije dozvoljeno nikakvo zatamnjivanje šoferšajbne, a bočna prednja stakla je dozvoljeno zatamnjivati maksimalno do 30 odsto. Fabrički zatamnjena stakla ne podležu proverama. Kazne za nepropisno zatamnjivanje stakala iznose od 6.000 do 20.000 dinara, šest kaznenih poena i do tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom


Saobraćajna policija će u predstojećem periodu pojačano kontrolisati zatamnjenost stakala na vozilima. U okviru tih kontrola biće obavljene i bezbednosne provere da li se u tim vozilima nalaze osobe s poternice, ili su možda u njima krijumčari droge ili oružja.

Vozači koji ne budu imali odgovarajući atest za ugrađene folije na vozilima biće sankcionisani. Ona vozila koja budu "sumnjiva", na primer, ako su stakla vidno zatamnjenija nego što je navedeno u atestu, biće upućivana na vanredne tehničke preglede. Da podsetimo, zatamnjivanje stakala je dozvoljeno, ali uz izvesna ograničenja. Nije dozvoljeno nikakvo zatamnjivanje šoferšajbne, a bočna prednja stakla je dozvoljeno zatamnjivati maksimalno do 30 odsto. Zadnja i zadnja bočna stakla vlasnici mogu da zatamne koliko god hoće. Fabrički zatamnjena stakla ne podležu proverama.

Dakle, bitno je da, ako lepite foliju, ona ima odgovarajući atest proizvođača. Cena lepljenja folija na automobil prosečne veličine se kreće oko 10.000 dinara.

Potrebno je zatim da dobijete dozvolu od ovlašćenog uvoznika - zastupnika brenda vozila na kome zatamnjujete stakla za "prepravke na vozilu", što će vas koštati i do 12.000 dinara (za "škodu" je, na primer, besplatno). Sledi, zatim, podnošenje zahteva Agenciji za bezbednost saobraćaja za dobijanje dozvole za ispitivanje zatamnjenosti stakala i zatim odlazak u Centar za motorna vozila AMSS, gde se dobija atest.

Zahtev za atestiranje i obrada dokumentacije Agenciji će vas koštati 3.300 dinara. Ispitivanje u AMSS je dodatnih 2.400 dinara, a izdavanje uverenja (Agencija za bezbednost saobraćaja) dodatnih 3.000 dinara. Uz republičku administrativnu taksu od 300 dinara cela ova operacija, naravno uz novi tehnički pregled (800 do 2.000 dinara), koštaće vas najmanje 20.000 (ukoliko dobijete gratis dozvolu proizvođača vozila za prepravke), a može da vas košta i više od 30.000 dinara.

Kazne za nepropisno zatamnjivanje stakala (vozilo se tretira kao tehnički neispravno i isključuje se iz saobraćaja) iznose od 6.000 do 20.000 dinara, šest kaznenih poena i do tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Živković, 26.12.2017.
Naslov: Redakcija