Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Zakon propisuje da učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole mogu imati do 20 časova nedeljno obaveznih predmeta, odnosno do četiri časa dnevno, a u višim razredima do 25 nedeljno, tj. po pet u toku dana


U planu je donošenje Pravilnika o vrstama stručne spreme kako bi se omogućilo da nastavnici predaju više od jednog predmeta, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, dodajući da je neophodno urediti oblast vannastavnih aktivnosti u školama i broj časova uskladi sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2013 - dalje: Zakon).

Ukoliko bude donet do marta 2016. godine, Pravilnik bi mogao da počne da se primenjuje već od iduće školske godine, rekao je ministar.

"Sa sindikatom smo pričali o ovim temama, o tome kako bi bilo dobro da se donese novi Pravilnik o vrstama stručne spreme koja bi omogućio da nastavnici predaju više od jednog predmeta kako bi na taj način mogli da rešimo bar delimično veliki problem razuđenosti naših škola, a takođe smo razgovarali i kako iskoristiti postojeće sadržaje koje imamo u okviru časova da bi se napravile vannastavne aktivnosti i mislim da smo se razumeli na tu temu", rekao je Verbić.

On je rekao da je cilj da 40. časovna radna nedelja bude bolje popunjena i ima više vananstavnih aktivnosti, kao i da se smanji broj časova, jer se on mora uskladiti sa Zakonom.

Verbić je podsetio da u školama u Srbiji ima više časova nego što to Zakon dozvoljava.

"Ako je nama cilj da imamo više vannastavnih aktivnosti onda je bitno da imamo ljude koji će to da izvode. Nije bitno da li ćemo to zvati izbornim predmetom ili nekako drugačije. Nama su potrebni ljudi koji će oplemeniti školu tako što će imati više sadržaja u vannastavnim aktivnostima", rekao je Verbić.

Upitan o konkursima za projekte, on je rekao da je uslov za konkurs dosenošnje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti i usvajanje Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije.

Verbić je naveo da će veliki korak što se tiče finansiranja nauke biti rešen usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, što se očekuje tokom ove nedelje.

Nakon usvajanja Strategije važno je razmotriti kako najpametnije utrošiti novac obezbeđen za nauku koji je budžetom za 2016. godinu ipak veći nego što je bilo predviđeno u 2015. godini, naveo je on.

"Mislim da ćemo ovog puta biti u stanju da podignemo sredstva namenjena direktno za materijalne troškove što smatramo da je najveći problem naše nauke, odnosno to što nema novca za laboratorijsku opremu, repromaterijal i učešće na konferencijama. Mislim da ćemo ovog puta imati načina i sredstava da to povećamo", rekao je ministar.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.12.2015.
Naslov: Redakcija