Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Građevinski inspektori imaju rok od 12 meseci da popišu nelegalne objekte. Za objekte za koje nikada nije podnet zahtev za legalizaciju, po završetku popisa građevinska inspekcija će doneti rešenje o rušenju, koje se neće izvršavati do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja. Objekti za koje ne bude izdato rešenje o ozakonjenju biće srušeni


Do kraja 2016. godine trebalo bi da bude završeno ozakonjenje bespravnih objekata, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, sredinom 2016. godine znaće se tačan broj nelegalnih građevina i koliko će njih biti srušeno.

"Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) je jeftin, brz i već je počeo da se primenjuje", rekla je Mihajlović i dodala da su formirani timovi Ministarstva na terenu kako bi pomogli građanima i lokalnim samoupravama.

Ona je podsetila da je procena da u Srbiji sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

"Mislim da će građani biti zadovoljni procesom ozakonjenja objekata i da će država rešiti problem koji traje oko dve decenije", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, sve što je moglo da se ozakoni po prethodnim zakonima, može i po ovom.

Naglasila je da nema razgovora o tome da neko može i da pomisli da gradi nelegalno, a kamoli da izgradi čitave kuće i zgrade, jer postoji satelitski snimak koji pokazuje šta je izgrađeno pre usvajanja Zakona.

"Sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole, nakon stupanja Zakona na snagu, jer su neki na žalost nastavili da grade, to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa Zakonom biće ozakonjeno", objasnila je ministarka.

Navela je i da svi objekti koji nisu mogli da se legalizuju po prethodnim zakonima, ne mogu to ni po ovom Zakonu.

"Najjednostavnije je da onaj ko ima takav objekat, da ga sam sruši, a ako ne, rušiće ga lokalna samouprava", naglasila je Mihajlović i dodala da za sada nema tačnih procena koliko je objekata namenjeno za rušenje, ali da ne očekuje da je u pitanju veliki broj.

Zakon, kojim se smanjuje cena i administracija za legalizaciju, usvojen je 20. novembra, a stupio je na snagu 27. novembra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt B92, 26.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija