Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: 26. decembra 2015. godine održana sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Razmotren Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u pojedinostima i amandmani na ovaj Predlog zakona


44. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici od 26. decembra 2015. godine, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u pojedinostima.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine: v.d. pomoćnik ministra Mladen Mladenović, državni sekretar Žarko Radošević, v.d. direktora Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac sa saradnicima, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški, savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović, zamenik direktora i Jovan Nicić.

Po završetku diskusije o predloženim amandmanima, koje su na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu podneli Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine i narodni poslanici, Odbor je odlučio da od ukupno 99 podnetih amandmana prihvati 14 amandmana. Članovi Odbora podneli su i jedan amandman na član 12. Predloga zakona.

Predsednik Odbora, Marijan Rističević, rekao je da je prihvaćeno da se malim poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju manje od 30 hektara proda do 20 hekatara državnog poljoprivrednog zemljišta pod uslovom da imaju prebivalište u Srbiji i to tri godine na toj teritoriji, zatim gazdinstvo tri godine u aktivnom statusu i da su državljani Srbije.

Rističević je istakao da su veoma rigorozni uslovi i da je omogućena otplata do 10 godina umesto prvobitno do pet godina.

"Ali, ne mogu da otuđe zemljište niti da ga izdaju u zakup niti mogu na njega da daju hipoteku, ni oni ni njihovi naslednici i to 10 godina od momenta kupovine", naveo je on.

Rističević je naveo da je ostalo pravo prečeg zakupa i da po pravu prvenstva zakupa može da bude više lica koji će se uklopiti u kvotu od 30 odsto poljoprivednog zemljišta na teritoriji jedne lokalne samouprave.

"S tim što cena prava prvenstva zakupa ne može biti niža od cene koju imaju naši stočari za pravo prečeg zakupa. Time smo otklonili svaku sumnju da će to biti izdato budzašto", istakao je Rističević.

U nastavku sednice, članovi Odbora usvojili su dva zaključaka.

Sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Đorđe Stojšić, Milan Kovačević, Miodrag Nikolić, Arpad Fremond, Žarko Bogatinović, Velimir Stanojević, Zoran Antić, Milija Miletić, Veroljub Matić, Marijana Maraš, Sabina Dazdarević i Vladan Milošević.

Izvor: Press služba Skupština Srbije i B92, 26.12.2015.
Naslov: Redakcija