Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE I O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Oba predloga zakona predviđaju podsticaje zapošljavanju novih radnika za mala, mikro preduzeća i preduzetnike kroz povraćaj poreza i doprinosa


Podsticaji zapošljavanju novih radnika od 2016. godine važiće i za mala i mikro preduzeća i preduzetnike i to ako uposle pojačanje od najmanje dvoje zaposlenih. U tom slučaju moći će da povrate 75 odsto poreza i doprinosa. Na toliki "popust" dosad su mogli da računaju samo investitori koji zaposle najmanje 100 ljudi. Ovo predviđaju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji su trenutno pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

I preduzetnici i mala i mikro preduzeća povraćaj će moći da ostvare sve do kraja 2017. godine. Novina je i što su postojeće povlastice za nove radnike trebalo da važe do kraja juna 2016. godine, ali će i na njih poslodavci moći da računaju godinu i po duže.

U slučaju neto plate od 25.000 dinara, računica kaže da ukupni porezi i doprinosi iznose 15.124 dinara. Poreznici bi im vratili 11.908 dinara. Ako poslodavac novozaposlenima isplaćuje 40.000 dinara, na poreze i doprinose daje ukupno 24.114 dinara. Država će mu za "pojačanje" vratiti 18.975 dinara.

U Uniji poslodavca najavljene izmene pozdravljaju i veruju da bi mogle da utiču na smanjenje rada "na crno", jer su podsticaji zapošljavanju jedna od mera iz Nacionalnog programa smanjenja sive ekonomije.

- Takva mera je mogla da se donese i ranije - smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. - Često smo skretali pažnju i tražili takve podsticaje. U Srbiji veliki broj radnika radi neprijavljeno i na takve poslodavce bi ovakva mera mogla da deluje. Treba očekivati da će zaposlenost statistički porasti. Da bi se, međutim, i fizički povećao broj radnika, logika je drugačija. Poslodavac zapošljava samo onog ko mu treba. Koliko god da mu država plati, on neće angažovati nepotrebne radnike. Da bi zaposlenost i realno rasla, mora da napreduje privreda.

Da bi ostvarili uslove da povrate 75 odsto poreza i doprinosa mala, mikro preduzeća i preduzetnici moraju da povećaju broj radnika u odnosu na stanje 31. oktobra 2015. godine. Ukoliko prvo zaposle samo jednog, a tek onda drugog radnika, podsticaji će važiti od momenta upošljavanja drugog. U slučaju da su otpuštali radnike, na podsticaje mogu da računaju tek kada nadmaše broj sa kraja oktobra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 23.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija