Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA I IZRADA ZAKONA O ORGANIZACIJI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU NASILJA U PARTNERSKIM ODNOSIMA: Izmene Krivičnog zakonika uvešće potpuno novo krivično delo - proganjanje, nasilje u porodici biće preformulisano u nasilje u partnerskim odnosima, pa će time, biti obuhvaćeni i slučajevi nasilja u istopolnim zajednicama. Zakonom će sve državne institucije biti koordinisane u borbi protiv nasilja u partnerskim odnosima, kojim će se baviti posebno obučene jedinice u svakoj policijskoj stanici, kao i tužioci u svakom osnovnom tužilaštvu, specijalizovani samo za ova krivična dela


U Srbiji su 2015. godine ubijene čak 34 žene u porodičnim svađama, a većina njih je ranije prijavljivala nasilje. Od naredne godine srpsko zakonodavstvo će mnogo rigoroznije sankcionisati nasilnike.

Ministarstvo pravde formiralo je Radnu grupu koja radi na izmenama Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014) i izradi novog akta - Zakona o organizaciji državnih organa u suzbijanju nasilja u partnerskim odnosima.

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu, kaže da bi ove zakonske novine trebalo da stupe na snagu već na proleće 2016. godine.

Između ostalog, izmene Krivičnog zakonika uvešće potpuno novo krivično delo - proganjanje, koje podrazumeva besumučne pozive i čekanje žrtve ispred zgrade gde stanuje.

Nepristojne ponude na radnom mestu od nadređenih tretiraće se kao seksualno uznemiravanje. Na primer, ako podređeni svakog jutra referiše šefu, a ovaj za to vreme priča masne viceve zbog kojih se sagovornik oseća nelagodno, to će se tretirati kao seksualno uznemiravanje.

Nasilje u porodici biće preformulisano u nasilje u partnerskim odnosima, pa će time, na primer, biti obuhvaćeni i slučajevi nasilja u istopolnim zajednicama.

Paralelno sa izmenama Krivičnog zakonika, sprema se i pomenuti Zakon o organizaciji državnih organa u suzbijanju nasilja u partnerskim odnosima. Njime će, po "Zrenjaninskom modelu", sve državne institucije biti koordinisane u borbi protiv nasilja u partnerskim odnosima.

Policija će, nakon što dobije prijavu, izaći na teren, odmah udaljiti nasilnika iz kuće i izvestiti javnog tužioca o slučaju. Sada se dešava da se predmet na stolu tužioca nađe tek za pet-šest dana.

To je, uz činjenicu da je nasilnik ostao u kući sa žrtvom, bilo dovoljno da nasilnik izvrši uticaj na žrtvu da povuče izjavu, opet je tuče ili nešto još strašnije. Sada je ta mogućnost potpuno uklonjena. Policija potom izveštava centar za socijalni rad, a u priču je uključena i lokalna bolnica.

Nasiljem u partnerskim odnosima baviće se posebno obučene jedinice u svakoj policijskoj stanici, kao i tužioci u svakom osnovnom tužilaštvu, specijalizovani samo za ova krivična dela. I oni će proći posebnu obuku, sa akcentom na poznavanju psihologije, da bi znali da priđu žrtvi.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde kaže da bi novi zakon trebalo da se nađe na javnoj raspravi krajem januara ili početkom februara 2016. godine.

- Plan je da zakon bude izglasan u Narodnoj skupštini Republike Srbije u martu 2016. godine. Dakle, od proleća sledi potpun institucionalni okvir zaštite žena. Očekujem da već u septembru 2016. godine ceo novi sistem funkcioniše kao sat - kaže Ilić.

Izvor: Vebsajt Blic, Katarina Blagović, 25.12.2015.
Naslov: Redakcija