Zastava Bosne i Hercegovine

PORESKA UPRAVA: Elektronsko potpisivanje poreskih prijava od sada i sertifikatom u klaudu


Poreska uprava Republike Srbije obaveštava poreske obveznike korisnike portala ePorezi da je, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu omogućila potpisivanje i podnošenje elektronskih obrazaca poreskih prijava korišćenjem eID naloga na portalu eUprava odnosno mobilne aplikacije ConsentID i sertifikata u klaudu.

Na ovaj način korisnicima portala je omogućen još jedan način podnošenja poreskih prijava, koji ne zahteva korišćenje aplikacije “ePorezi” i upotrebu Kvalifikovanog elektronskog sertifikata na pametnoj kartici ili USB tokenu.

Potpisivanje sertifikatom u klaudu ravnopravno je sa potpisivanjem poreskih prijava Kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (pametna kartica ili USB token), a korisnicima portala je na ovaj način pružena mogućnost da izaberu jedan od dva načina potpisivanja i podnošenja poreskih prijava.

Podnošenje i potpisivanje poreskih prijava korišćenjem aplikacije “ePorezi” i Kvalifikovanog elektronskog sertifikata ostaje kao mogućnost izbora korisnika portala ePorezi.

Postojeći sistem ovlašćenja za korišćenje elektronskih servisa na portalu ePorezi funkcioniše kao i do sada.

Korisničko uputstvo za pristup portalu ePorezi i potpisivanje poreskih prijava korišćenjem ConsentID aplikacije i sertifikata u klaudu možete preuzeti ovde.


Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 24.11.2023.
Naslov: Redakcija