Zastava Bosne i Hercegovine

EVIDENTAN NAPREDAK U ZATVORSKOM SISTEMU: Srbija više nije među zemljama koje imaju smeštajnih problema, zahvaljujući projektima izgradnje i rekonstrukcije


Otvaranje novog Kazneno-popravnog zavoda, nedavno u Kragujevcu pokrenulo je pitanje kakvo je stanje u srpskim zatvorima i da li su i koliko oni prebukirani?

Ovaj problem mučio je decenijama našu zemlju, zbog čega je bila na dnu liste Saveta Evrope. Statistika pokazuje veoma visoku fluktuaciju zatvorenika, pa svake godine u zavode bude primljeno 20.000 - 22.000 ljudi.

Ipak, prvi put, potvrđuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Srbija više nije među zemljama koje imaju smeštajnih problema, zahvaljujući projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012.

- Danas raspolažemo sa više od 11.500 mesta za smeštaj uhapšenih, koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde EU. U ovom trenutku je broj smeštenih u našim ustanovama oko 10.700. Ispunjavanjem "zlatnog standarda", Ministarstvo pravde je pokazalo punu posvećenost u pogledu poštovanja svih obaveza koje proizilaze iz Poglavlja 23 - kažu u Upravi.

Poslednji izveštaj Saveta Evrope, za 2020. godinu, pokazao je da je Srbija rešila pitanje smeštajnih kapaciteta za osuđenike i pritvorenike. Zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, iza rešetaka se nalazilo 10.540 osoba, a kapaciteti su bili 11.227. Isti izveštaj pokazao je da problem prenaseljenosti koji smo mi rešili i dalje imaju zatvorske uprave mnogo bogatijih država, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Kipra i Grčke.

Inače, novi KPZ u Kragujevcu spada u red najsigurnijih zavoda u Srbiji, zatvorenog je tipa i može da primi 500 osuđenika. Zatvor ima 265 soba, uključujući i one za osobe sa invaliditetom, bolničke i samice, u skladu sa EU standardima.

Takođe, ima najviši stepen obezbeđenja, na ulazu se nalaze KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za video-nadzor i termovizijskim kamerama. Ograđen je redom ograde i ogradnim zidom sa tri karaule.

U centralnoj zgradi se nalazi medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih. Kompleks ima i 11 šetališta.

Vrednost izgradnje i opremanja je 30 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 17 miliona evra, a sobe su opremljene nameštajem proizvedenim u zavodima, čime su ostvarene milionske uštede u budžetu.

Srbija, inače, ukupno ima 29 ustanova i zavoda, od kojih su mnogi u poslednjoj deceniji renovirani, a među njima i Specijalna zatvorska bolnica, u koju pre toga punih 40 godina nije ulagano.

- U bolnici je ove godine završena izgradnja bloka za smeštaj žena i maloletnika, čime je usvojena preporuka SE o posebnoj brizi prema ovim osetljivim kategorijama - kažu u Upravi, i dodaju da Okružni zatvor u Beogradu od ove godine ima 11 renoviranih od ukupno 12 blokova, čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost.

Sa radovima započetim pre deceniju, smeštajni kapaciteti su povećani za oko 40 odsto.

Na mesečnom nivou CZ prosečno prima 180 lica.

Do kraja ove godine počeće i izgradnja paviljona u KPZ za žene u Požarevcu za smeštaj 220 osuđenica.

- U proteklom periodu izgrađeni su moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu - dodaju u Upravi.

U KPZ u Sremskoj Mitrovici je 2020. izgrađen moderan paviljon za 320 osoba, a u ovom, najvećem zavodu u zemlji i regionu, dogodine počinje gradnja još jednog objekta za 200 osuđenika. I Zabela je dobila u protekle tri godine nove paviljone za smeštaj 660 ljudi, a sledeće godine bi trebalo da počne izgradnja dva paviljona za smeštaj 432 osuđenika.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 21.11.2022.
Naslov: Redakcija