Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O UČENIČKOM I STUDENTSKOM STANDARDU: Studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja kao nagradu će početi da dobijaju stipendiju od države


Studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja kao nagradu će početi da dobijaju stipendiju od države. To predviđaju izmene Zakona o učeničkom i studentskom standardu koje tek treba da se nađu pred poslanicama u Narodnoj skupštini.

Reč je o stipendiji od 8.400 dinara za koju su do sada mogli da konkurišu samo oni koji nisu izgubili nijednu godinu tokom studija i imaju prosek 9 ili više.

Ako je suditi po trenutnoj situaciji na tržištu rada, u manjku smo sa inženjerima mašinstva, elektrotehnike, građevine, rudarstva, forenzike, molekularnim biolozima, a treba nam i više filologa nemačkog, arapskog i kineskog jezika, kao i rendgenologa, oftalmologa i anesteziologa. Da su zakonske izmene već usvojene, studenti ovih programa verovatno bi mogli da konkurišu za stipendiju.

Ipak, plan je da se lista deficitarnih zanimanja donosi jednom godišnje, u skladu sa promenama na tržištu rada.

"Cilj Ministarstva prosvete je da podrži one učenike i studente koji su se opredelili za zanimanja koja su u praksi zastupljena u nedovoljnom obimu, u odnosu na potrebe struke i društva u celini. Ta zanimanja bi se razlikovala od jedne do druge školske godine. Odnosno, svake godine bi se vršila procena koja su to zanimanja potrebna u datim okolnostima. Oni koji se budu školovali za te nedostajuće struke i koji ispune odgovarajuće propisane uslove, steći će pravo na stipendiju", navode za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

Prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je ideja Ministarstva prosvete dobra, ali pod uslovom da se ti studenti obavežu da bar neko vreme ostanu u Srbiji.

"Za molekularnu biologiju postoji veliko interesovanje studenata, ali većina njih po završetku fakulteta odlazi na rad u inostranstvo. Stipendijom treba pomoći studentima, ali i motivisati ih da ostanu", smatra Tomanović.

Izvor: Vebsajt Blica, 27.11.2018.