Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ULAGANJIMA: Predlog zakona definiše Između ostalog period garantovanog ulaganja i zaposlenosti, i to na tri, odnosno pet godina posle ostvarivanja investicionog projekta


Narednih dana poslanici će raspravljati o izmenjenim pravilima za ulagače. Podsticaj za najmanje dva miliona evra ulaganja u devastirane opštine

Ulaganje od posebnog značaja za Srbiju, pa time i za politiku podsticaja, jeste ono koje unapređuje konkurentnost određene privredne grane ili utiče na ravnomerni regionalni razvoj. To je i ulaganje koje vredi najmanje pet miliona evra ili otvara najmanje 500 novih radnih mesta u prve dve najrazvijenije grupe gradova i opština u Srbiji.

U slučaju treće i četvrte i grupe devastiranih lokalnih samouprava, od posebnog značaja su ulaganja od najmanje dva miliona evra ili 100 novih radnih mesta.

Detalje o tome šta se podrazumeva pod posebno značajnim ulaganjima nudi Predlog izmena i dopuna Zakona o ulaganjima, o kome će poslanici uskoro raspravljati. Kriterijume za dodelu podsticaja, međutim, donose Vlada i nadležni u pokrajini ili lokalnoj samoupravi.

"Prilikom izrade Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ulaganjima, posebna pažnja posvećena je naglašavanju jednakosti domaćih i stranih fizičkih i pravnih lica koja se mogu pojaviti kao ulagači", stoji u obrazloženju. "Predlogom zakona regulisano je postupanje Saveta za ekonomski razvoj i pitanje odlučivanja o predlozima mera kojima se na najefikasniji način postižu ciljevi ulaganja i privrednog razvoja koje priprema Ministarstvo privrede. Menjaju se način realizacije investicionog projekta i rokovi".

A procedura će ubuduće izgledati tako što će Razvojna agencija Srbije dostavljati Savetu prijavu za dodelu podsticaja, sa predlogom visine podsticaja i nacrtom ugovora. Odluku Saveta RAS će dostavljati Ministarstvu privrede, a ono će nacrt ugovora slati Vladi radi prethodne saglasnosti.

Predlog zakona definiše i period garantovanog ulaganja i zaposlenosti, i to na tri, odnosno pet godina posle ostvarivanja investicionog projekta. Tokom tog perioda investitor koji je dobio podsticaje ne sme da smanjuje vrednost osnovnih sredstava, kao ni dostignuti broj zaposlenih. U obavezi je da tokom tog perioda zaposlenom isplaćuje ugovorenu zaradu.

Predlog zakona predviđa i nove načine državne pomoći. Investitor, pored podsticaja, poreskog i carinskog oslobađanja i manjih doprinosa, može da računa i na zakup i dobijanje nepokretnosti i zemljišta u javnoj svojini. Na raspolaganju su i drugi oblici državne pomoći koje zakon poznaje.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.11.2018.
Naslov: Redakcija