Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU ZA 2019. GODINU: Predlogom budžeta se predviđa povećanje penzija i plata za oko 1,3 odsto BDP-a


Ministar finansija je rekao da će od 1. januara 2019.godine cena rada biti veća za 8,6 odsto, odnosno minimalna plata će biti negde oko 27.000 dinara

Okosnicu fiskalne i budžetske politike u 2019.godini čine mere rasterećenja privrede kroz podsticaj rasta i zapošljavanja i napuštanje taozvanih “kriznih mera” koje su bile na snazi u okviru programa fiskalne konsolidacije, rekao je u ponedeljak ministar finansija Siniša Mali na Odboru za finansije u Skupštini Srbije.

"To je možda najvažnija karakteristika budžeta za narednu godinu", rekao je Mali, i kao tri ključna elementa budžeta za narednu godinu izdvojio je povećanje životnog standarda, povećanje sredstava za kapitalne investicije i set zakona koji doprinosi rasterećenju srpske privrede.

On se složio s predsednikom Fiskalnog saveta Srbije Pavlom Petrovićem da je potrebno još više rasteretiti privredu od poreza i nameta, ali da se to ne može učiniti u prvoj godini fiskalne relaksacije.

Prema njegovim rečima, Predlogom budžeta se predviđa povećanje penzija i plata za oko 1,3 odsto BDP-a, i podsetio da je ukinut zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija i da će sledeće godine najniže penzije biti povećane do pet odsto u odnosu na septembar 2018.godine.

"S takvom politikom Vlada Srbije će nastaviti i u narednom periodu", rekao je ministar i najavio i povećanje plata u javnom sektoru, i to u proseku između sedam i 12 odsto (zdravstveni radnici, policija, nastavnici..).

"Povećanje plata i penzija je sprovedeno u skladu s postignutim merama fiskalne konsolidacije, a sa kojim se složio i MMF”, rekao je Mali.

Kaže da će od 1. januara 2019.godine cena rada biti veća za 8,6 odsto, odnosno minimalna plata će biti negde oko 27.000 dinara.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, one će sledeće godine biti veće za čak 30 odsto.

"Budžet za 2019. godinu je u potpunosti uravnotežen, karakteriše ga socijalni aspekt koji je usmeren ka povećanju plata i penzija, ka povećanju životnog standarda građana Srbije. S druge strane, imamo rekoredna izdvajanja za kapitalne investicije", zaključio je Mali.

Ponovio je da su budžetom za 2019. godinu predviđeni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi od 1.269,1 milijardi dinara, odnosno deficit od 0,4 odsto BDP-a.

Budžet za 2019. godinu je napravljen kao nastavak reformskog procesa koji je započet 2014.godine kada je predsednik vlade bio Aleksandar Vučić, istakao je Mali.

"Reformski procesi koje sprovodi Vlada Srbije na zdravim osnovama podižu atraktivnost naše privrede za strane investitore i time otvaraju kanal znanja transfera i tehnologija na bazi čega će biti obezbeđen rast konkurentnosti srpskih proivzođača i na inostranim tržištima", rekao je Mali.

Govoreći o investiciji koja se predviđa budžetom za 2019. godinu, a tiče se snabdevanja gasom "Južni tok", Mali je rekao da je taj projekat važan za energetsku nezavisnost Srbije i da bi trebalo da njegova realizacija bude sprovođena tokom sledeće godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.11.2018.
Naslov: Redakcija