Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOŽENI BUDŽET ZA INFRASTRUKTURNE INVESTICIJE U 2019. GODINI IZNOSI VIŠE OD 200 MILIJARDI DINARA


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima građevinske industrije Srbije i razgovarala o unapređenju poslovanja i efikasnosti u toj oblasti

Kao jedna od ključnih privrednih delatnosti u Srbiji koja je direktno ili indirektno povezana sa više od 30 privrednih oblasti, građevinarstvo ima ogroman uticaj na rast BDP-a, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Predsednica Vlade istakla je na sastanku da je izazov za Vladu da taj rast bude održiv i da se nastavi i u 2019. i 2020. godini.

"Predloženi budžet za infrastrukturne investicije u 2019. godini je više od 200 milijardi dinara i najveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast", istakla je Ana Brnabić.

Pored nastavka velikih projekata putne i železničke infrastrukture, ona je izdvojila izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, proširenje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i druge objekte naučno-inovacione infrastrukture, zatim, projekte završetka i izgradnje kliničih centara u Srbiji, domova zdravlja i opštih bolnica, u koje će ukupno biti uloženo 1 milijarda evra.

U razgovoru je istaknuto da će predložene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama eliminisati pojavu damping cena i da će veći fokus biti na kvalitetu ponude umesto na ceni, što nije bio slučaj do sada.

Cilj ove mere je poboljšanje finansijske pozicije naših građevinskih firmi i kvaliteta izvedenih radova, ističe se u saopštenju.

Nedostatak radne snage najizraženiji je problem u građevinskoj industriji, o čemu se razgovaralo na sastanku. Kao jedna od mera za prevazilaženje tog problema razmatrana je mogućnost prekvalifikacije i unapređenje kapaciteta za obuku ljudi za različite građevinske profile.

Takođe, istaknuto je da će se razmatrati uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme koja se ne proizvodi u Srbiji, što će uticati na povećanje efikasnosti u realizaciji projekata.

Učesnici sastanka složili su se da je neophodno povećati inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja sive ekonomije u sektoru građevinarstva i pohvalili izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koji će u praksi rešiti mnoge probleme koje građevinci trenutno imaju.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.11.2018.
Naslov: Redakcija