Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: U toku su pripreme za licenciranje direktora škola i vrtića. Prvi ispiti za licenciranje očekuju se u martu 2018. godine, po donošenju pravilnika kojim će biti uređena sva pitanja od značaja za sticanje licence za direktore


Uspešni direktori škola i vrtića uključeni su u program pripreme za polaganje ispita za licencu. Ukupno 250 direktora u toku dvodnevnog rada baviće se temama vođstva u ustanovi, unapređivanjem rada tela i timova, vrednovanjem kvaliteta nastave i učenja, samovrednovanjem rada ustanova i razvijanjem odgovornosti za kvalitet i efikasnost rada u ustanovi.

Petogodišnje iskustvo spoljašnjeg vrednovanja pokazalo je da su ove teme potrebne svim direktorima ustanova, bez obzira na kvalitet njihovog rada i iskustvo u rukovođenju.

U uvodnom plenarnom delu programa predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dali su potrebna tumačenja za primenu novina u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017), a ostale teme se realizuju kroz interaktivni rad. Svi učesnici ovog programa dobiće precizna uputstva za izradu istraživačkog rada i portfolia, sa kojima će pristupati ispitu za licencu. U zavisnosti od teritorijalnog rasporeda škola, ove pripreme se realizuju u Kragujevcu (29. i 30. novembra 2017.) i Zrenjaninu (7. i 8. decembra 2017. godine).

Iako je obaveza sticanja licence za rad direktora bila propisana još 2003. godine, ova sistemska aktivnost nije bila realizovana. Na inicijativu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana je radna grupa koja je pripremila program pripreme i kriterijume za uključivanje direktora i njihovu obuku.

Prvi ispiti za licenciranje direktora očekuju se u martu 2018. godine, po donošenju pravilnika kojim će biti uređena sva pitanja od značaja za sticanje licence za direktore.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, 23.11.2017.
Naslov: Redakcija