Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Prevremena penzija trajno umanjuje ček. Mesečni iznos se smanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre propisanih navršenih godina


Da li ne­do­sta­tak pen­zij­skog sta­ža do­no­si uma­nje­nje pen­zi­o­nog če­ka? Ko­ji su sve uslo­vi za od­la­zak u pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju? Ka­da će se kon­kret­no iz­jed­na­či­ti uslo­vi za pen­zi­o­ni­sa­nje že­na i mu­ška­ra­ca osi­gu­ra­ni­ka? 

Iz Fon­da za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje, sti­že si­ja­set od­go­vo­ra, a me­đu nji­ma pr­vi pred­sta­vlja pod­se­ća­nje da su od 1. ja­nu­a­ra 2017. go­di­ne za že­ne osi­gu­ra­ni­ke uslo­vi za sta­ro­snu pen­zi­ju 61 go­di­na i šest me­se­ci ži­vo­ta, i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja.

Za mu­škar­ce su pra­vi­la ma­lo dru­ga­či­ja – 65 go­di­na ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja im je po­treb­no da bi ste­kli uslov za sta­ro­sno pen­zi­o­ni­sa­nje.

Nad­le­žni iz Fon­da PIO is­ti­ču i da je je­dan od uslo­va za ostva­ri­va­nje sta­ža na sta­ro­snu pen­zi­ju 45 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja za ko­ji su pla­će­ni do­pri­no­si, bez ob­zi­ra na go­di­ne ži­vo­ta, za oba po­la.

Uslov za pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju za da­me u 2017. su 55 go­di­na i osam me­se­ci ži­vo­ta i 37 go­di­na i šest me­se­ci sta­ža osi­gu­ra­nja, a za osi­gu­ra­ni­ke mu­škar­ce 56 go­di­na i če­ti­ri me­se­ca ži­vo­ta i 40 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. U slu­ča­ju pre­vre­me­nog sta­ro­snog pen­zi­o­ni­sa­nja, pen­zi­ja se traj­no uma­nju­je za 0,34 od­sto za sva­ki me­sec pre na­vr­še­nih go­di­na ži­vo­ta pro­pi­sa­nih za sti­ca­nje pra­va na sta­ro­snu pen­zi­ju – pod­se­ća­ju u Fon­du PIO i do­da­ju da ovo uma­nje­nje mo­že naj­vi­še da iz­no­si 20,4 pro­ce­na­ta, ka­da se u pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju od­la­zi pet go­di­na pre sti­ca­nja uslo­va za sta­ro­snu pen­zi­ju.

Nad­le­žni ob­ja­šnja­va­ju i da bi osi­gu­ra­nik, uko­li­ko že­li da ostva­ri pra­vo na pen­zi­ju po uslo­vi­ma iz 2017. go­di­ne, tre­ba­lo naj­pre da ras­ki­ne rad­ni od­nos s da­tu­mom u ovoj go­di­ni, a po­tom i pod­ne­se zah­tev u 2017. godini. Ti­me će za­si­gur­no ostva­ri­ti pra­vo na pen­zi­ju po uslo­vi­ma ko­ji va­že u ovoj go­di­ni. 

Pod­no­še­nje zah­te­va 1. ja­nu­a­ra 2018. godine i ka­sni­je pod­ra­zu­me­va pri­me­nu uslo­va ko­ji va­že u toj go­di­ni. A pr­vog da­na na­red­ne go­di­ne za že­ne osi­gu­ra­ni­ce uslov za sta­ro­snu pen­zi­ju bi­će 62 go­di­ne ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. Uslov za pre­vre­me­nu sta­ro­snu pen­zi­ju za že­ne u 2018. po­di­že se na 56 go­di­na i če­ti­ri me­se­ca ži­vo­ta i 38 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja – po­ru­ču­ju u Fon­du PIO. 

U slu­ča­ju mu­ška­ra­ca, uslov za sta­ro­snu pen­zi­ju osta­je isti, 65 go­di­na ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja, dok će za ostva­ri­va­nje pra­va na pre­vre­me­nu pen­zi­ju u 2018. go­di­ni bi­ti po­treb­no 57 go­di­na ži­vo­ta i 40 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja.

Na pi­ta­nje ka­ko će se u na­red­nim go­di­na­ma me­nja­ti, od­no­sno uve­ća­va­ti uslo­vi za pen­zi­o­ni­sa­nje, u Fon­du PIO od­go­va­ra­ju da će se go­di­ne ži­vo­ta kao uslov za osi­gu­ra­ni­ce že­ne uve­ća­va­ti do 2032. go­di­ne ka­da će za že­ne i mu­škar­ce on bi­ti iz­jed­na­čen – 65 go­di­na ži­vo­ta i naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. Ka­da je reč o pre­vre­me­noj sta­ro­snoj pen­zi­ji, uslo­vi će se po­di­ći do 2024. go­di­ne, ka­da će ta­ko­đe bi­ti iz­jed­na­če­ni za že­ne i mu­škar­ce – 60 go­di­na ži­vo­ta i 40 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja. Nad­le­žni upu­ću­ju ko­ri­sni­ke i osi­gu­ra­ni­ke da se o uslo­vi­ma za ostva­ri­va­nje pra­va na pen­zi­ju mo­gu de­talj­ni­je in­for­mi­sa­ti na saj­tu fon­da www.pio.rs, u odelj­ku pra­va/ostva­ri­va­nje pra­va.

Pro­seč­na pen­zi­ja svih ka­te­go­ri­ja osi­gu­ra­ni­ka (za­po­sle­ni, sa­mo­stal­ne de­lat­no­sti, po­ljo­pri­vred­ni­ci) i svih vr­sta pen­zi­je (sta­ro­sna, in­va­lid­ska, po­ro­dič­na) iz­no­si 23.815 di­na­ra. Pre­ma va­že­ćem za­ko­nu, za ko­ri­sni­ke iz ka­te­go­ri­je za­po­sle­nih i sa­mo­stal­nih de­lat­no­sti naj­ni­ža pen­zi­ja iz­no­si 13.655 di­na­ra, a za ka­te­go­ri­ju po­ljo­pri­vred­nih pen­zi­o­ne­ra me­seč­ni ček je is­pi­san na 10.735 di­na­ra.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 22.11.2017.
Naslov: Redakcija