Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova. Više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara. Zakon će odvajati pravna od fizičkih lica, pa će pravna lica, banke, državni organi, škole, firme imati obavezu da održavaju fasade o svom trošku


Predlogom zakona o stanovanju i održavanju zgrada uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova, te više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, jer će lokalna samouprava tamo gde nema skupštine postavljati privremenog profesionalnog upravnika, izjavio je gradski menadžer Beograda, Goran Vesić.

Gradski menadžer je rekao da je neodrživa situacija da više od 10.000 zgrada nema skupštinu stanara i da ih niko ne održava.

Zakon će odvajati pravna od fizičkih lica, pa će pravna lica, banke, državni organi, škole, firme imati obavezu da održavaju fasade o svom trošku.

"Odluku o obnovi fasade zgrade u kojoj žive donose građani, ne mi u njihovo ime, ali ćemo zajednički da uređujemo fasade, jer građani nemaju novca, kao kompanije, da to urade sami", rekao je Vesić.

On je dodao i da će ubuduće odluke skupštine stanara važiti za sve stanare.

Takođe, Gradsko stambeno će od 2017. godine ponuditi nove usluge, a biće uvedena i mogućnost da građani, obnovu fasada koju izvodi to preduzeće, ubuduće plaćaju na 60, umesto na 24 rate.

"Tako da građani to mogu da plate u manjim ratama koje su prilagođeniji njihovim platama", rekao je Vesić.

Takođe, građani će moći da se opredele za pakete koji podrazumevaju čišćenje na mesečnom nivou, ili uvođenje video nadzora u zgradu, rekao je Vesić i dodao da je cilj privući građane da koriste usluge Gradskog stambenog, koji se nalazi na tržištu.

Vesić je naglasio da o korišćenju tih usluga odlučuju isključivo stanari, te da im niko ništa ne nameće, već je namera da se daju pogodnosti kako bi uredili zgradu u kojoj žive.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija