Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Popis nelegalnih objekata biće nastavljen iako je 27. novembra 2016. godine istekao zakonski rok. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobriće gradovima i opštinama privremeno povećanje broja zaposlenih kako bi se proces ozakonjenja ubrzao. Svaki zaposleni dobiće mesečnu kvotu predmeta koju mora da završi


Rok koje lokalne samouprave imaju da popišu nelegalne objekte na svojoj teritoriji završen je 27. novembra 2016. godine. Imajući u vidu da veliki broj objekata još vek nije popisan ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, najavljuje da će gradovima i opštinama biti dozvoljeno da privremeno povećaju broj zaposlenih da bi se ubrzao proces ozakonjenja.

Od lokalnih samouprava tražiće se rezultat zbog čega će im biti propisane kvote koliko predmeta moraju da završe, precizirala je ministarka.

"Čekamo da dobijemo preciznu informaciju koliko je nelegalnih objekata popisano. Skoro 40.000 objekata je do sada ozakonjeno, što je vrlo malo u odnosu na broj objekata koji su izgrađeni na nelegalan način", rekla je Mihajlović.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko milion i po nelegalnih objekata.

"Planiramo da u svakoj opštini vidimo njihovu potrebu za brojem ljudi i da im na ograničeno vreme omogućimo da zaposle ljude, a sa druge strane da im damo jasne kvote koliko predmeta o ozakonjenju moraju da završe", navela je Mihajlović.

Govoreći o roku za popis nelegalnih objekata, koji je istekao 27. novembra 2016. godine, Mihajlović je navela da to Ministarstvo, ipak, neće praviti problem opštinama i gradovima ukoliko bude kašnjenja od oko sedam do 10 dana.

"Hteli smo da vidimo koji su to delovi gde je najteže popisati objekte i stigli su podaci o tome. Postoje određeni delovi Srbije odnosno opštine za koje smatramo da im treba dati neku drugu vrstu podrške", navela je Mihajlović.

Ministarka ističe da te lokalne samouprave imaju problem u broju zaposlenih pošto treba da obrade na hiljade predmeta, ali i da je u interesu države da što pre završi ozakonjenje objekata, kako ne bi trajalo u narednih 10 godina.

Ona je rekla da se to mora ubrzati iako Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) nema previđen rok.

"Napravili smo presek stanja i daćemo im na određeno vreme da zaposle ljude, ali ćemo od njih tražiti rezultat, zato što je ovaj Zakon donet zbog građana, a ne zbog lokalnih samouprava", naglasila je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Zakon "leks specijalis" koji je donet kako bi se pomoglo građanima da dobiju papire da su vlasnici svojih kuća.

Mihajlović je navela da su prioritet porodične kuće kako bi se pomoglo porodicama da reše stambeno pitanje.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.11.2016.
Naslov: Redakcija