Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USLOVI ZA POVRAĆAJ PDV-A NA ROBU KUPLJENU U INOSTRANSTVU: Iako se države razlikuju po limitima potrošnje, postupak za povraćaj PDV-a je uglavnom isti za sve. Prilikom napuštanja te države, na carini se prijavljuje kupljena roba (isključivo u prodavnicama koje imaju oznaku o omogućenom povraćaju PDV-a), pokazuju računi i dobija pečat, odnosno markica. U nekim državama novac se dobija u kešu, na licu mesta, a negde je potrebno vratiti se u istu prodavnicu u roku od, uglavnom, šest meseci


Velike rasprodaje uoči božićnih i novogodišnjih praznika u zemljama Evropske unije svake godine privuku i na hiljade srpskih putnika, prvenstveno zbog povoljnih cena. Naše građane, uz dobar pazar, dodatno raduje i pravo na povraćaj poreza na gotovo svu kupljenu robu. Uslov je da kupovina u jednoj radnji premaši određeni iznos, koji se razlikuje od države do države.

Poznato je da je Italija svojevrsni centar mode, koji naši državljani rado pohode još od perioda šoping tura po Trstu osamdesetih godina prošlog veka. Upravo ova zemlja i ima jedan od najviših limita potrošnje, kao uslov za povraćaj PDV-a - minimum 155 evra. Ovaj iznos stranac mora da potroši u jednoj prodavnici u istom danu, da bi ostvario pravo na povraćaj PDV-a (od 22 odsto, uz najavu da ova stopa raste na 27 odsto iduće godine) prilikom povratka u Srbiju.

U Austriji je minimalni iznos za povraćaj PDV-a 75 evra. Stopa PDV-a u Austriji je 20 odsto.

Naši građani često odlaze i u Mađarsku, gde je minimalni iznos za povraćaj PDV-a oko 55.000 forinti, što je oko 160 evra. Osnovna stopa PDV-a u Mađarskoj je 27 odsto.

Grčka je nedavno snizila limit za povraćaj PDV-a sa 120 na 50 evra, što se ocenjuje kao dobar potez s obzirom na to da veliki broj turista poseti ovu zemlju. Osnovna stopa poreza na dodatu vrednost u Grčkoj je trenutno 24 odsto.

Slovenija i Hrvatska su, takođe, interesantne destinacije za naše turiste. I one odobravaju strancima povraćaj PDV-a na kupljenu robu - Slovenija za minimalni pazar od 50 evra, a Hrvatska za 500 kuna (što je oko 67 evra). U Sloveniji vraćaju 22, a u Hrvatskoj 25 odsto poreza na dodatu vrednost.

Iako se države razlikuju po limitima potrošnje, postupak za povraćaj PDV-a je uglavnom isti za sve. Prilikom napuštanja te države, na carini se prijavljuje kupljena roba (isključivo u prodavnicama koje imaju oznaku o omogućenom povraćaju PDV-a), pokazuju računi i dobija pečat, odnosno markica. U nekim državama novac se dobija u kešu, na licu mesta (poput graničnog prelaza Evzoni između Grčke i Makedonije, gde se posle overe carinika iznos PDV-a podiže u fri-šopu), a negde je potrebno vratiti se u istu prodavnicu u roku od, uglavnom, šest meseci.

Iskustva srpskih putnika po zemljama Evrope su različita. I dok u pojedinim zemljama carinici gledaju samo fiskalne račune za povraćaj PDV-a, najrazvijeniji delovi Starog kontinenta poštuju sva pravila.

A kakva je situacija u Srbiji?

- Pravo na povraćaj PDV-a u Srbiji od 20 odsto imaju samo strani državljani, koji nisu poreski obveznici i nemaju prebivalište u Srbiji, i koji u prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu robu u vrednosti iznad 150 evra, uključujući PDV, u dinarskoj protivvrednosti, u roku od tri meseca od dana kupovine. Uslov je da carinskom organu radi overe podnesu ispravno popunjen obrazac REF 4, koji je na lični zahtev kupca popunio prodavac, kao i originalne račune za kupljenu robu - rečeno je u Poreskoj upravi Srbije.

U Upravi ističu da se kupcu, odnosno podnosiocu zahteva, povraćaj plaćenog PDV-a izvršava ako u roku od šest meseci od dana izdavanja računa prodavcu od koga je kupljeno dobro dostavi overen original obrasca REF 4 na kome je potvrđeno da su ispunjeni zahtevani uslovi.

- Ako je overeni original obrasca REF 4 dostavljen poštom, kupac ili podnosilac zahteva dostavlja prodavcu broj računa u banci na koji će se izvršiti refakcija plaćenog PDV, ako taj broj računa nije naveden u obrascu REF 4 - objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Povraćaj PDV obavlja se u dinarima gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koji navede kupac ili podnosilac zahteva.

Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši refakciju PDV odmah, a ako se uplaćuje na račun kupca, odnosno podnosioca zahteva, uplata se obavlja u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Subin - D. I. Krasić, 24.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija