Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS FORMIRA KOMISIJU ZA NESTALU DECU DO SREDINE DECEMBRA


Pravna baza Paragraf Lex

Vlada Srbije formiraće do 15. decembra komisiju koja će se baviti pritužbama roditelja koji smatraju da su im nestala deca.

Komisija će biti formirana prema planu dostavljenom Komitetu ministara Saveta Evrope, a njen rad razmatran je na sastanku nadležnih organa Srbije koji se bave pitanjem nestale dece, održanom povodom izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava "Zorica Jovanović protiv Srbije".

Na sastanku kome su prisustvovali predstavnici udruženja roditelja, NVO "Astra", Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva spoljnih poslova i Republičkog javnog tužilaštva, bilo je reči o preduzimanju opštih mera koje je naložio taj sud, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade za odnose sa medijima.

Predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja predstavili su plan dostavljen Komitetu ministara Saveta Evrope i pozvali nevladine organizacije i predstavnike roditelja da daju svoje mišljenje i da se izjasne o tome da li bi bili spremni da uzmu učešća u radu Komisije.

Izneto je više stavova predstavnika roditelja i predstavnika državnih organa o tome kako treba da se sprovedu opšte mere koje je naložio Evropski sud za ljudska prava.

Zaključeno je da će se konsultacije o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava nastaviti u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Evropski sud za ljudska prava 26. marta 2013. godine doneo je presudu u predmetu Zorica Jovanović protiv Srbije kojom je utvrdio da je došlo do povrede prava na porodični život i obavezao Srbiju da podnositeljki predstavke, u roku od tri meseca, ispalati 10.000 evra.

Izvor: Vebsajt Radio-televizije Srbije, 27.11.2014.