Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: Besplatni učenici i za učenike viših razreda osnovnih škola, kao i srednjih - novi udžbenici svake četvrte, a ne svake godine kao do sad


Pravna baza Paragraf Lex

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Zorana Lužanin rekla je da je Nacrtom zakona o udžbenicima predviđeno da država ograniči cenu i obim udžbenika, dok će kriterijum za besplatne udžbenike biti socijalni status učenika osnovnih i srednjih škola. Ona je rekla da će svaki udžbenik imati elektronski dodatak i da će se novi udžbenici uvoditi etapno, ali da izdavači neće moći da uvode udžbenike svake godine, već na svake četiri. Ukidaju se licence za izdavače, a u katalog će moći da uđu samo udžbenici koje je odabralo bar 15 odsto populacije, što bi značilo da za jedan predmet mogu biti odobrena tri ili četiri udžbenika.

To je potrebno da bi mogli da definišemo maksimalnu cenu, kazala je Lužanin i dodala da nastavnici više neće smeti da traže da roditelji za svoju decu kupuju dodatna nastavna sredstva kojih nema u planu.

Izdavači neće morati da imaju recenzente, pa će imati manje troškove, ali će se plaćati odobravanje udžbenika Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja

Po njenim rečima, Nacrt Zakon o udžbenicima bi u Narodnoj skupštini trebalo da bude u januaru ili februaru naredne godine.

Izvor: Vebsajt Radio-televizije Vojvodine