Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2021. GODINU: Fiskalni savet pozitivno ocenio rebalans budžeta


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 100/2021). Fiskalni savet je pred njegovo usvajanje pozitivno ocenio Predlog zakona.

Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu usmeren je ka stabilizaciji javnih finansija zbog čega se, uz određene zamerke, može oceniti povoljno, navodi se u saopštenju Fiskalnog saveta.

Od izbijanja zdravstvene krize početkom 2020. javne finansije Srbije bile su prinuđene da se brzo prilagođavaju na novonastalu situaciju i trpe velike vanredne troškove. To je rezultiralo neuobičajeno velikim brojem izmena (rebalansa) budžeta kojima je tokom godine snažno povećavan fiskalni deficit (april i novembar 2020, april 2021. godine).

Drugi rebalans budžeta za 2021, međutim, razlikuje se od prethodnih kriznih rebalansa jer predviđa znatno smanjenje fiskalnog deficita od oko 900 mln evra (sa 6,7% BDP-a na 4,9% BDP-a). Iako je i fiskalni deficit od 4,9% BDP-a još uvek previsok, on zapravo predstavlja dobru osnovu za potrebnu dalju stabilizaciju javnih finansija u narednim godinama.

 Najveći deo, tj. skoro 3,5% BDP-a od planiranih 4,9% BDP-a deficita, čine vanredne mere koje nisu trajan budžetski trošak (isplate minimalca privatnim preduzećima, neselektivna pomoć građanima i drugo). To znači da se u narednu godinu prenosi fiskalni deficit koji je niži od 1,5% BDP-a što je dobar temelj za izradu budžeta za 2022. godinu.

Fiskalni savet zato uz ocenu Predloga rebalansa preporučuje Vladi da dodatno iskoristi povoljnija fiskalna kretanja iz 2021. i deficit države u 2022. planira na nivou od oko 2% BDP-a - umesto 3% BDP-a koliko je ranije bilo predviđeno Fiskalnom strategijom. Nešto snažnije smanjivanje fiskalnog deficita u 2022. od prvobitnog plana višestruko je dobra mera ekonomske politike.

Izvor: Vebsajt Fiskalnog saveta, 25.10.2021.
Naslov: Redakcija