Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVETSKA BANKA: Nova Vlada RS da konsoliduje zdravstveni sistem i nastavi reforme


Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ngdeva, preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

Ngdeva je istakao da bi prvo trebalo konsolidovati zdravstveni sistem da bi mogao da odgovori na pandemiju kao i prošli put.

Poručio je i da je potrebno nastaviti s reformama, da bi se Srbija vratila na visoke stope rasta i precizirao da bi reforme trebalo da se odnose na mala i srednja preduzeća, ekologiju, Poresku upravu...

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji je rekao da bi trebalo agresivno raditi prema rezultatima, jer se, kako kaže, u prethodnoj vladi malo kasnilo sa nekim stvarima.

"Sa novim timom treba forsirati reforme da bi Srbija mogla da nastavi s rastom", naveo je Ngdeva.

Kaže da ekonomija jeste usporena, ali da je Srbija zabeležila bolje rezultate od zemalja Zapadnog Balkana i da ima jake osnove, jer je situacija fiskalno zdrava.

"Sada je prilika da se pređe na sledeći nivo", poručio je Ngdeva.

Svetska banka procenjuje da će Srbija sledeće godine početi s oporavkom i da će se do 2022. vratiti na put od ranije.

Kaže da Vlada sa ograničenim rokom jeste izazov, ali da to može da bude i motivacija da se neke stvari urade brže, jer novi kabinet u Nemanjinoj čeka skup novih zakona i reformi.

Kada je reč o pomoći Svetske banke, naveo je da su od početka pandemije preformulisani neki programi za pružanje bržih kredita i pomenuo je kovid hitni kredit za privredu.

Najavio je i programe koji se tiču modernizacije železnice, pomoći budžetu oko ključnih reformi, kao i jedan novi program koji se tiče ekološkog rasta.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.10.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija