Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Od početka primene Zakona, pokrenuto je 299, a rešeno 213 predmeta. Srbija ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače, dok se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača


Prioritet Vlade Republike Srbije je borba protiv korupcije, a u toj borbi dragocen doprinos daju uzbunjivači, naveo je predsednik Vlade otvarajući međunarodnu konferenciju "Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora".

On je naveo da mali broj zemalja može da se podiči Zakonom o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon) kakav ima Srbija, navodeći da je za godinu dana od početka njegove primene pokrenuto 299 predmeta, a rešeno 213.

"Osim političke volje i nulte tolerancije, moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača", istakao je premijer.

On je naveo da je dosadašnji rezultat primene Zakona dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, kao i da se saradnjom sa žrtvama korupcije mogu postići još bolji rezultati.

On je podsetio da je Zakon dobio najveću ocenu stručnjaka iz Velike Britanije i SAD i sa najvišim ocenama prošao procenu EU i Saveta Evrope.

Takođe, ukazao je da Srbija jedina u Evropi, osim Irske i Velike Britanije, ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače i da se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača.

Koordinator Međunarodne mreže za uzbunjivače, Ana Majers, je pohvalila Zakon o uzbunjivačima u Srbiji, dodavši da je bilo važno što su uzbunjivači učestvovali u njegovoj izradi.

Glavni urednik internet portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović je naglasio da uzbunjivači moraju biti zaštićeni i podsetio da ovaj portal postoji više od šest godina, kada su ga osnovali novinari i bivši uzbunjivači.

Prema njegovim rečima, od tada do sada objavljeno je više od 600 tekstova, a svaki od njih može biti optužni predlog.

Izvor: Vebsajt Vlade, 27.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija