Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: Stručna javnost se zalaže da se tokom ustavne reforme Srbija definiše kao republika svih onih koji u njoj žive, bez favorizovanja jedne nacije, da se poboljša položaj sudstva i precizno uredi položaj AP Vojvodine


Aktuelni Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) mora da se menja tokom procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji (EU), te je tokom ustavne reforme potrebno insistirati da se Srbija definiše kao republika svih onih koji u njoj žive, bez favorizovanja jedne nacije, izjavila je profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

"Što ovaj Ustav kraće traje, to bolje. Ali, preduslov je da se menja na bolje", navela je ona na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine "Ustav Srbije - deset godina posle" i dodala da nije optimista po tom pitanju.

Dodala je da treba insistirati i da se sudstvo odista konstituiše kao treća vlast u državi, jer se u suprotnom ne može ni u elementarnom smislu govoriti o vladavini prava.

Kada je u pitanju ustavni položaj Autonomne pokrajine Vojvodine, Vesna Rakić Vodinelić, navela je da treba insistirati da Vojvodina ima i zakonodavna ovlašćenja, jer bez toga nema ni autonomije.

"Položaj Vojvodine je u Ustavu namerno neuređen i ona je svedena na lokalnu samoupravu. Mene ne bi iznenadilo da se u nekom daljem razvoju situacije postavi pitanje ukidanja Vojvodine kao pokrajine", ocenila je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je rekla da je Ustav iz 2006. godine konstituisao čvrsto centralizovanu državu.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija