Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O SUDSKIM TAKSAMA: Predviđeno je smanjenje sudske takse za izvršenje za 30 odsto, kao i troškovi za profesionalne izvršitelje


Sudske takse za izvršenje će biti smanjene za 30 odsto izmenama Zakona o sudskim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 28/94, 53/95, 16/97, 34/2001 - dr. zakon, 9/2002, 29/2004, 61/2005, 116/2008 - dr. zakon, 31/2009, 101/2011, 93/2012 i 93/2014), a takođe će biti umanjene i naknade i troškovi za profesionalne izvršitelje, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

"Zajedno sa novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) biće sprovedene i intervente izmene Zakona o sudskim taksama, jer želimo da stvorimo efikasniji, ali i jeftiniji i dostupniji sistem izvršenja", rekao je ministar.

Ministar je pojasnio da je reč o taksama koje se tiču predloga za izvršenje kada se izvršenje bude sporovodilo preko profesinalnih izvršitelja, koji će se prema Nacrtu zakona o izvršenju i obezbeđenju zvati javni izvršitelji.

Nacrtom zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja 2015. godine, sprovođenje skoro svih izvršenja preći će u nadležnost javnih izvršitelja, dok će sud ostati nadležan za sprovođenje izvršenja u porodičnim odnosima i kod vraćanja zaposlenog na posao.

Kada je u pitanju izvršenje koje sprovodi sud, kako je ukazano u Ministarstvu pravde, taksa koju plaća poverilac biće niža za 50 odsto u odnosu na postojeće rešenje.

Ukoliko izvršenje sprovodi izvršitelj, taksa koju poverilac plaća za pokretanje postupka biće niža za 30 odsto od takse koja se plaća kada izvršenje sprovodi sud.

Razlog za smanjenje sudske takse je da su se građani ređe opredeljivali da im profesionalni izvršitelj sprovodi izvršenje, jer su u tom slučaju morali da plaćaju i sudsku taksu i naknadu izvršitelju, napomenuli su u Ministarstvu.

Prema budućim zakonskim rešenjima, sud će odlučivati samo o predlogu za izvršenje na osnovu izvršne i verodostojne isprave, izuzev komunalnih predmeta koji su u isključivoj nadležnosti izvršitelja.

Sud će takođe odlučivati u postupku po pravnim lekovima (prigovor ili žalba), a sprovođenje izvršenja u skoro svim slučajevima osim pomenutih, prelazi u nadležnost izvršitelja, pa će samim tim i taksa za posao suda biti niža, imajući u vidu manju opterećenost suda u izvršnom postupku.

Nacrtom zakona o izvršenju i obezbeđenju predviđeno je i da će Pravilnik o tarifi o nagradama i naknadama troškova za rad izvršitelja ("Sl. glasnik RS", br. 50/2012)takođe biti revidiran i biće smanjeni iznosi naknada.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.10.2015.
Naslov. Redakcija