Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 27. oktobra 2015. godine održana sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava - Razmotren i prihvaćen Predloga zakona o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kazahstanom


70. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, održanoj 27. oktobra 2015. godine, razmotren je i prihvaćen Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, koji je podnela Vlada.

Marjan Lešić, predstavnik iz Ministarstva finansija, obrazložio je Odboru Predlog zakona i napomenuo da su pregovori sa Kazahstanom otpočeli 2013. godine i da je već tada parafiran Nacrt ugovora, koji je 28. avgusta 2015. godine u Astani, potpisao Željko Sertić, ministar privrede.

Prema Lešićevim rečima, zaključenje Ugovora predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne, privredne i finansijske saradnje Republike Srbije i Republike Kazahstan, jer se njime otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica rezidenata dve države. Ugovor obezbeđuje zajedničke kriterijume za određivanje prava oporezivanja pojedinih kategorija, odnosno dohotka i imovine.

Nakon obrazlaganja Odbor je jednoglasno prihvatio Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu. 

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 27.10.2015.
Naslov: Redakcija