Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNOJ POLICIJI: Proširenje ovlašćenja komunalnih policajaca prilikom obavljanja poslova iz njihovog delokruga. Pored osnovne obuke komunalni policajci će prolaziti i obuku o zaštiti ljudskih prava kod Zaštitnika građana


Nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o komunalnoj policiji ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 - dalje: Zakon) biće raspisan konkurs za prijem novih policajaca, koji će pored osnovne obuke, prolaziti i obuku o zaštiti ljudskih prava, izjavio je gradski menadžer Beograda, Goran Vesić.

Kako je naveo, veruje da će kroz dodatnu edukaciju komunalnih policajaca biti izbegnuti incidenti koji su ranije dešavali, kao i da Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o komunalnoj policiji predviđa još drastičnije sankcije, u smislu da će komunalni policajci koji se ne budu ponašali adekvatno biti udaljeni sa posla.

Vesić je naglasio da komunalni policajci moraju da znaju kako da postupaju sa građanima i da imaju veći stepen tolerancije, iako za većinu incidenata, kako dodaje, nisu oni krivi.

Vesić je najavio da će obuku o zaštiti ljudskih prava voditi Zaštitnik građana i izrazio uverenje da će građani u budućnosti više videti pozitivan rad komunalne policije.

Gradski menadžer je rekao da važeći Zakon predviđa jednog policajca na 5.000 stanovnika, ocenivši da 300 komunalnih policajaca nije dovoljno za grad kakav je Beograd i da zbog toga građani u nekim delovima grada poput Lazarevca, Obrenovca i Sopota, nikada nisu videli komunalnog policajca.

"Zbog toga je Beograd inicirao promenu Zakona i naša procena je da nam je potrebno još 1.000 komunalnih policajaca", rekao je Vesić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija