Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATI ODBILI PONUDU MINISTARSTVA, NASTAVLJAJU ŠTRAJK


Protest advokata se nastavlja, izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, navodeći da ponuda Ministarstva pravde nije bila veliki napredak ni za vladavinu prava niti za profesiju.

Prema njegovim rečima, predstavnik advokata je u Ministarstvo odneo odluku advokata.

U saopštenju podeljenom novinarima navodi se da izmene u ponudi Ministarstva, kada je reč o javnom beležništvu, i dalje podrazumevaju da se ugovori o prometu nepokretnosti sačinjavaju u formi javnog beležničkog zapisa, koji isključivo sačinjava javni beležnik.

"Prošlog četvrtka je Ministarstvo pravde ponudilo svoju verziju rešenja ove situacije. Upravni odbor AKV je odlučio da ta ponuda nije prihvatljiva pre svega jer dokument koji nam je ponuđen nema ni memorandum, ni pečat ni potpis nekoga iz Ministarstva pravde. S druge strane, sadržinski ponuda Ministarstva pravde ne odgovara onome što zahtevaju advokati", rekao je za RTV sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine Dejan Ukropina.

Prema njegovim rečima, ministarstvo predlaže delimičnu i parcijalnu promenu Zakona o javnim beležnicima i Zakona o prometu nepokretnosti. Druge zakone, ministarstvo uopšte ni ne spominje.

  • "Ne mogu da budu promenjena samo ova dva zakona, već moraju da se menjaju i Zakon o parničnom postupku i Zakon o overi potpisa, prepisa i rukopisa. Ta četiri zakona predstavljaju jedinstveni korpus zakona kojima se reguliše profesija javnih beležnika. Ministarstvo pravde nije ni spominjalo ni izmene Zakona o javnim nabavkama, Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Zakona o pravobranilaštvu i drugih", ističe Ukropina.
Izvor: Tanjug