Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Javne nabavke i dalje predstavljaju oblast sa najvećim nepravilnostima


“Državna revizorska institucija (DRI) u 2022. godini ukupno je objavila 284 izveštaja o reviziji i 250 poslerevizionih izveštaja”, rekao je dr Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor, predstavljajući Izveštaj o radu DRI za 2022. godinu na konferenciji za medije.

“DRI svake godine kontinuirano povećava broj izveštaja. Ove godine biće objavljeno 300 izveštaja o reviziji”, najavio je dr Pejović i dodao da će DRI do kraja godine imati ukupno blizu 2600 izveštaja.

U odnosu na 2018. godinu, kako je rekao dr Pejović, broj objavljenih izveštaja povećan je za 26 odsto, broj subjekata za 38 odsto, dok je broj zaposlenih u DRI povećan za svega 5,6 odsto.

“Povećan broj izveštaja i broj obuhvaćenih subjekata, uz minimalno povećanje zaposlenih, rezultati su promena u načinu sprovođenja revizija u odnosu na prethodni period. Te promene su rezultirale i time da se u 2022. godini 63 odsto izveštaja odnosilo na revizije pravilnosti i svrsishodnosti poslovanja, dok se 37 odsto odnosilo na revizije finansijskih izveštaja”, poručio je dr Pejović.

“Tokom revizija sprovedenih u 2022. godini, državni revizori utvrdili su kod subjekata revizije greške u finansijskim izveštajima u iznosu od 725 milijardi dinara i nepravilnosti u poslovanju u iznosu od 31 milijardu dinara”, rekao je dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor.

Javne nabavke, kako je objasnio, i dalje predstavljaju oblast sa najvećim nepravilnostima.

“Revidirali smo javne nabavke u iznosu od 150,07 milijardi dinara i utvrdili nepravilnosti u iznosu od 28,33 milijarde dinara, što znači da je u 18,88 odsto javnih nabavki utvrđena neka vrsta nepravilnosti”, poručio je dr Pejović i dodao da je svaki peti dinar u javnim nabavkama potrošen uz kršenje nekih propisanih procedura.

Dve trećine vrednosti javnih nabavki, koje je DRI revidirala, odnosi se na tri subjekta revizije - Grad Beograd 75,86 milijardi dinara, Grad Novi Sad 14 milijardi dinara i “Elektromrežu Srbije” 10,50 milijardi dinara.

Prema rečima dr Pejovića, u lokalnim samoupravama nepravilnosti u javnim nabavkama su manje, nego u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim oblicima organizovanja, jer je i procenat nepravilnosti manji u odnosu na prethodnu godinu gde su u reviziji javnih nabavki uglavnom bila javna preduzeća.

Kada je reč o efektima revizije, u periodu 2020-2022. godine ostvareni su finansijski efekti, uštede, odnosno u budžet Republike Srbije vraćeno je 9,62 milijarde dinara.

“Kada se ovaj podatak uporedi sa 897 miliona koje je DRI potrošila za izvršavanje svojih nadležnosti, znači da je na svaki uloženi dinar u rad DRI, u budžet Republike Srbije vraćeno 11 dinara”, poručio je dr Pejović.

Kako je naglasio, kod efekata treba spomenuti i 255 milijardi dinara koje se odnose na evidentiranje imovine i obaveza, kao i 19 milijardi dinara koje se odnose na usklađivanje poslovanja subjekata revizije.

DRI je u 2022. godini subjektima revizije dala 2743 preporuke, a najveći broj preporuka dat je u oblastima gde ima najviše nepravilnosti, kao što su javne nabavke, finansijsko upravljanje i kontrola, rashodi i izdaci i drugo.

DRI je prošle godine podnela 145 prijava i to - 109 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 29 prijava za privredni prestup i sedam krivičnih prijava. Takođe, podneto je 40 informacija tužilaštvima, pravobranilaštvima i drugim nadležnim organima.

DRI je zbog teškog kršenja obaveze dobrog poslovanja uputila dva zahteva za razrešenje odgovornog lica revidiranog subjekta i o tome obavestila Narodnu skupštinu Republike Srbije i javnost.


Izvor: Vebsajt DRI, 21.09.2023.
Naslov: Redakcija