Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE BANAKA SRBIJE: Najtraženiji keš i stambeni krediti, manje potrošački


Građani i privreda dugovali su bankama po osnovu kredita 3.409 milijardi dinara (oko 29 milijardi evra) do polovine septembra ove godine, što je 2,3 odsto više u odnosu na avgust prošle godine, prema podacima Udruženja banaka Srbije.

Ukupno dugovanje stanovništva iznosilo je 1.493 milijarde dinara (oko 12 milijardi evra) do 15. septembra ove godine, što je 6,5 odsto više u odnosu na kraj avgusta prošle godine.

Podaci Kreditnog biroa pokazuju da su keš krediti građana povećani 4,6 odsto u prvoj polovini septembra 2023. godine u odnosu na avgust prošle godine, dok su stambeni krediti porasli 10,6 odsto i poljoprivredni su povećani 8,9 odsto u istom periodu.

Građani su manje podizali potrošačke pozajmice i ostale kredite, tako su potrošački krediti smanjeni oko 27 odsto kao i ostali krediti koji su manji oko 14 odsto u prvoj polovini septembra ove godine u odnosu na kraj avgusta prošle godine.

Učešće stambenih kredita u ukupnom broju kredita stanovništvu iznosilo je 6,3 odsto, a iznos odobrene pozajmice po tekućim računima stanovništva 43,5 milijardi dinara na kraju avgusta ove godine.

Krediti privredi iznosili su 1.847 milijardi dinara (do 15. septembra ove godine) i bili su za 0,6 odsto su manji u odnosu na avgust prošle godine.

Primetan je i pad kredita preduzetnika 4,3 odsto u prvoj polovini septembra ove godine u odnosu na kraj avgusta prošle godine, prema podacima Udruženja banaka Srbije.

Kašnjenje građana i privrede sa otplatom kredita nije se povećalo u periodu od kraja 2022. godine do polovine septembra ove godine i docnja je iznosila 2,8 odsto, pokazuje izveštaj Udruženja banaka Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 25.09.2023.
Naslov: Redakcija