Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Transparentnost Srbija traži brisanje nezakonitih zastupnika javnih preduzeća iz registra


Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da je podnela predlog za brisanje nezakonitih zastupnika javnih preduzeća iz registra, jer od njih 34 u državnom vlasništvu samo devet ima direktore izabrane na konkursu, kao što nalaže Zakon o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 i 88/2019), dok su u 22 na čelu vršioci dužnosti, a za tri nije bilo moguće utvrditi u kojem je statusu direktor.

Transparentnost upozorava da su sve odluke i ugovori potpisani od strane tih 19 građana koji nezakonito rukovode javnim preduzećima posle isteka mandata ništavi, što je već utvrđeno najmanje jednom sudskom presudom, kada je zaposleni dobio spor protiv Pošte Srbije, jer je rešenje protiv njega doneto na osnovu pisanog ovlašćenja v.d. direktorke kojoj je istekao mandat.

S obzirom da ovakvo nezakonito stanje može doneti nesagledive štetne posledice, Transparentnost Srbija podnela je Ministarstvu privrede predlog da za tih 19 preduzeća obavi nadzor, o tome obavesti Vladu Republike Srbije kao osnivača i inicira pokretanje postupka za izbor direktora.

Transparentnost je, takođe, dostavila Agenciji za privredne registre inicijativu da pokrene postupak promene podataka o zastupnicima javnih preduzeća u registru i na taj način spreči dalje štetne posledice koje netačni podaci mogu proizvesti u pravnom poretku i prometu.

Ta nevladina organizacija navodi da je prikupila detaljne podatke o imenovanjima direktora i v.d. direktora svih 34 preduzeća u periodu od 2012. godine, kada je usvojen Zakon o javnim preduzećima kojim su javni konkursi za izbor direktora postali obavezni, do danas, kao i da u nekim od njih od tada nije okončan nijedan konkurs i imaju vršioce dužnosti već sedam ili osam godina.

Rekord drže Putevi Srbije, u kojima v.d. status traje devet godina.

Javna preduzeća koja trenutno nemaju zakonite direktore ili vršioce dužnosti su: Kopaonik, Stara planina i Uvac, Državna lutrija, Elektroprivreda Srbije, Emisiona tehnika i veze, Mreža Most, Koridori Srbije, Nuklearni objekti Srbije, Pošta, Putevi Srbije, rudnici Resavica, Srbija kargo, Srbija voz, Železnice Srbije, Srbijagas i Srbijašume.

Za javno preduzeće Šar planina nije moguće utvrditi, ali sudeći po dostupnim podacima ni ono nema zakonitog direktora.

Vršioci dužnosti rukovode i Transnaftom, Infrastrukturama železnica Srbije i Golubačkim gradom, ali njima mandat još nije istekao.

 

Izvor: Vebsajt RTV, 23.09.2020.
Naslov: Redakcija