Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Računovođe moraju biti upisane u Registar. Zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga predavaće se Komori ovlašćenih revizora. On će firme koštati 24.000, a preduzetnike 17.000 dinara


Računovodstvene usluge uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar.

Evidencija počinje da se formira prvog dana naredne godine, a svi koji se bave ovim poslom u njega mogu da se upišu do početka 2023. godine. Uslov je da plate naknadu, ali i da imaju makar jednog zaposlenog, sa punim radnim vremenom, koji poseduje licencu. Znači da će dobar računovođa uskoro na - ispit.

Zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga predavaće se Komori ovlašćenih revizora. On će firme koštati 24.000, a preduzetnike 17.000 dinara. Računovođe se slažu da je ideja novog Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 - dalje: Zakon) uređenje ove profesije.

- Pružaoci računovodstvenih usluga moraće da imaju licencu za rad, posle stečenog profesionalnog zvanja kod profesionalne organizacije članice IFACA - objašnjava Snežana Mitović iz organizacije Računovodstvena komora Srbije. - Registar je važan zbog unapređenja kvaliteta i pouzdanosti u vođenju poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja. Poslovne knjige neće moći da vode nestručne osobe, što dovodi do velike pravne nesigurnosti. Upravo smo zato više puta i inicirali da se profesija unapredi.

Računovodstvena preduzeća, pa i preduzetnici, za svakog svog klijenta će morati da imenuju kolegu koji je odgovoran za vođenje njegovih poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja. Ovom profesijom, kako napominje Zakon, ne može da se bavi neko ko je pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora. Dozvola će biti oduzeta i biće izbrisan iz Registra računovođa onaj ko u međuvremenu prestane da ispunjava neki od zadatih uslova, ali i oni koji su do dozvole došli na osnovu - lažnih podataka.

Zakon je predvideo da će licence moći da izdaju samo članice IFAC.

- U drugim zemljama članstvo u ovoj organizaciji nije uslov da bi neko izdavao licence - kaže Snežana Mitrović. - Država treba da omogući to pravo svim profesionalnim udruženjima koja okupljaju računovođe i doprinose unapređenju profesije.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 22.09.2020.
Naslov: Redakcija