Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN FORUM “ZAŠTO NAM JE VAŽAN SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA?”


Obaveza vlade nije samo da daje informacije od javnog značaja građanima kada ih zatraže, nego da ih i sama objavljuje, izjavila je direktor projekta “Za odgovornu vlast” američke agencije USAID Džeklin Vilijams Bridžis.

Mediji i javnost imaju veliku ulogu u nastojanju da se to ostvari i civilno društvo i mediji su ključni element u odgovornom funkcionisanju vlasti, ocenila je ona na forumu “Zašto nam je važan slobodan pristup informacijama?”.

Bridžis je istakla da se zbog toga projekat USAID za pomoć prvenstveno lokalnim samuopravama, ali i državnim organima, fokusira na antikorupcijske mere, a jedna od njih je podrška u omogućavanju transparentnosti u radu.

“Pomoći ćemo lokalnim vlastima da zaštite one koji budu prijavljivali slučajeve korupcije, kao i da povećaju transparentnost rada, a pomoć će ići i na društvene kanale”, objasnila je Bridžis.

Ona je najavila da će pomoć u četvorogodišnjem projektu, započetom u februaru, ići i institucijama na nacionalnom nivou, kao što su poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnisti, Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije i drugi.

Poverenik, Rodoljub Šabić, je ukazao da je u osnovi bilo kakve ideje o uspešnoj borbi protiv korupcije pristup informacijama, u kojoj se, zbog stalnog menjanja raznih zakona, nije puno učinilo.

Kao dokaz za to Šabić je naveo da telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije GRECO stalno ukazuje na preporuke koje Srbija nije ispunila i da smo jedina evropska zemlja koja je na “crnoj listi” međunarodne organizacije za sprečavanje pranja novca.

On je konstatovao da se na ozbiljne rezultate u borbi protiv korupcije ne može računati ukoliko se za raspolaganje državnim novcem ne budu morale davati informacije javnosti.

Izvor: Vebsajt Danas, 27.09.2018.
Naslov: Redakcija