Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAVRŠENO TRODNEVNO JESENJE PLENARNO ZASEDANJE KOMITETA SKUPŠTINE EVROPSKIH REGIJA (AER)


Debatama i sastancima tematskih radnih grupa, danas je u Skupštini APV završeno trodnevno Jesenje plenarno zasedanje komiteta Skupštine evropskih regija (AER).

Kako su naglasili najviši predstavnici ove najuticajnije mreže regiona u Evropi, AP Vojvodina i njen parlament su uspešnom organizacijom još jednom potvrdili da su s pravom prepoznati kao jedna od najaktivnijih i najposvećenijih članica AER-a.

Prema njihovim ocenama, uspešnost ovog zasedanja, kao i prvog Regionalnog poslovnog foruma koji je, na inicijativu Skupštine APV i AER-a, održan paralelno sa Jesenjim zasedanjem, pružila je dodatnu energiju članicama za još intezivnije kontakte i konkretne projekte.

Predstavnici AER-a su naglasili da je više od 150 učesnika zasedanja u Novom Sadu snažna potvrda opredeljenosti članica ka aktivnostima AER-a, a da su, zahvaljujući AP Vojvodini i uspešnoj organizaciji ovog događaja, zainteresovanost za aktivno učešće iskazale i Sardinija, Škotska i Istočna Slovenija.

Posledenjeg dana plenarnog zasedanja održan je sastanak Organizacionog odbora Letnje akademije AER-a za 2019. godinu.

Nakon uspešne organizacije Letnje akademije u saradnji sa AER-om 2014. godine i pozitivnih utisaka učesnika tog događaja iz svih delova Evrope, AP Vojvodina će 2019. godine ponovo biti domaćin ove značajne manifestacije. Akademija se svake godine održava u jednoj od regija članica AER-a, a na događaju učestvuje više od stotinu mladih regionalnih lidera, političara, službenika i aktivista koji se bave omladinskom politikom.

U formi radionica i debata koje su organizovane u okviru plenarnog zasedanja, radne grupe su se bavile praktičnim primerima u vezi sa temama koje su u fokusu rada komiteta.

Radna grupa za energetiku i klimatske promene razmatrala je kako ciljevi održivog razvoja mogu biti iskorišćeni kao politički okvir. Razgovarano je o mogućnostima i stvaranju okvira za održivo upravljanje životnom sredinom, održivo korišćenje energije, kao i o klimatskim promenama, gde su predstavljeni primeri prakse u Republici Srbiji i regijama iz Norveške.

Radna grupa za transport i mobilnost, diskutovala je o održivoj urbanoj mobilnosti, gde su takođe predstavljeni primeri nekih od regiona.

Članovi AER-a razgovarali su i o izazovima sa kojima se regioni i njihove matične države suočavaju vezano za procese dečijih migracija, prvenstveno dece migranata bez roditeljskog staranja. Sara Somer, predstavnica Evropskog programa za integracije i migracije, predstavila je primere praksi koje su dale dobre rezultate u prijemu, zbrinjavanju i integrisanju dece migranata, a razgovarano je i o iskustvima različitih regiona i potrebi da po ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti, nadležne institucije, nevladin sektor i društvo u celini.

Na sastanku Radne grupe za ruralni razvoj predstavljena održana je prezentacija Programa Evropske komisije pod nazivom “Taiex-eir”, koji podržava učenje iz iskustva drugih kako bi se poboljšala politika očuvanja životne sredine.

Predsedavajuća Radne grupe za ruralni razvoj Olimpia Nagoje, predstavila je aktivnosti i planove ovog stručnog radnog tela, kao i aktuelnosti u vezi sa projektima u oblasti ruralnog razvoja, koje u saradnji sa evropskim partnerima zajednički realizuje regija Dolj iz Rumunije.

Članovima Radne grupe predstavljene su i nadležnosti i delokug rada resornog Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u Pokrajinskoj vladi, kao i primeri dobre prakse u ovoj oblasti u Vojvodini, sa akcentom na oblast odlaganja otpada i zaštite voda u pokrajini, o čemu je govorila predstavnica resornog pokrajinskog sekretarijata, Svetlana Marušić.

Mišljenja i zaključci sa debata i radionica, kako je naglašeno, biće uzeti u obzir prilikom formiranja daljih pravaca u delovanju AER-a.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 27.09.2018.
Naslov: Redakcija