Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Do kraja 2017. godine svaka zgrada mora da ima svog upravnika. Ukoliko ne bude izabran upravnik iz redova stanara, može da se postavi licencirani profesionalni upravnik


Stanari stambenih zgrada imaju još tri meseca da registruju stambenu zajednicu i da izaberu upravnika, kako predviđa novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016). Međutim, u Odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene poslove, građevinsko zemljište i infrastrukturu, još uvek nije stigla nijedna prijava.

Postavlja se pitanje da li stanari stambenih zgrada uopšte znaju za zakonske odredbe, da li čekaju da opština postavi prinudne upravnike, ili možda čekaju poslednje dane. A možda samo imaju u planu da se ogluše na ovu obavezu.

Registracija stambene zajednice je jedna od novina u Zakonu, a najveća je što svaka stambena zajednica mora da ima upravnika.

Upravnik može da bude neko od stanara, odnosno članova skupštine stambene zajednice, a da bi bio izglasan potrebna mu je većina glasova prisutnih na skupštini.

Ukoliko ne bude izabran upravnik iz redova stanara, može da se postavi licencirani profesionalni upravnik.

U svakom slučaju, ukoliko se u stambenim zgradama do kraja godine ne registruju stambenu zajednicu i ne izabere upravnik, opština će nakon toga postaviti privremene profesionalne upravnike, dok se zgrada ne organizuje i postupi po proceduri za registraciju.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija