Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POPIS JAVNE SVOJINE NA NIVOU LOKALNE SAMOUPRAVE IZ SREDSTAVA EU: Do 20. oktobra 2017. godine opštine u Srbiji mogu da konkurišu zajedničkim projektima za sredstva EU iz programa "Exchange 5", namenjena popisu javne svojine lokalnih samouprava. Odobrena su tri miliona evra, s tim što opštine obezbeđuju još 300.000 evra za učešće


Osnovni cilj projekta Exchange 5, koji finansira Evropska unija, je da se popiše javna svojina u lokalnim samoupravama i na taj način sredi haotično stanje u ovoj oblasti, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić.

Ružić je pozvao sve opštine i gradove da konkurišu u okviru projekta Exchange 5 jer, kako je istakao, poražavajući podaci pokazuju da u gotovo 85 odsto slučajeva ne postoji jasna slika kojom imovinom lokalne samouprave raspolažu kao titular.

Ministar je podsetio da su od usvajanja Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon i 108/2016) 2011. opštine i gradovi prošli kroz dugotrajan proces uspostavljanja vlasništva nad imovinom koju su koristili, ali da još uvek "imamo haotičnu situaciju, kako zbog pravnog okvira tako i zbog imovinsko-pravne situacije na terenu".

"Zato je važno da projekat Exchange 5 ne samo pokrenemo i nastavimo, nego da ga svi iz lokalne samouprave iskoriste na pravi način jer upravljanje javnom imovinom doprinosi da životni standard u lokalnim zajednicama bude viši i to je intencija ovog projekta", naglasio je Ružić.

Prema njegovim rečima sastanci na kojima je predstavljen projekat Exchange 5 održani su širom Srbije, javni poziv lokalnim samoupravama upućen je početkom septembra, a do 20. oktobra imaju vremena da konkurišu i predlože projekte koji mogu da unaprede upravljanje imovinom na lokalnom nivou.

Ministar je istakao da Evropska unija pomaže Vladi i Srbiji da se lokalni ekonomski razvoj stavi u funkciju jer, kako je rekao, to nije samo zakonska obaveza, već životna potreba.

"Svaka nova fabrika, vrtić i ambulanta na imovini čiji je titular lokalna samouprava stvara ambijent u kojem podižemo nivo životnog standarda za naše sugrađane i zato je važno da počnemo od početka, a ne od kraja", smatra Ružić.

Ukupna vrednost grant sheme u okviru programa Exchange 5 iznosi 3,3 miliona evra, a iznosi pojedinačnih grantova biće u rasponu od 120 do 200 hiljada evra.

"Sve lokalne samouprave imaju pravo da apliciraju, a očekivano je da će oko 20 projekata biti odobreno, a njihovo trajanje biće od 12 do 18 meseci", rekao je Ružić.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija