Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Sindikati zaposlenih u javnim delatnostima nezadovoljni Nacrtom zakona, zbog čega organizuju protest 28. septembra 2017. godine


Više sindikata zaposlenih u javnim delatnostima, najviše u prosveti, protestovaće 28. septembra 2017. godine ispred Vlade Republike Srbije.

Protest se održava jer su nezadovoljni predloženim Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama.

Protest ispred Vlade zakazan je u podne, a predviđen je i štrajk o kojem će svaka sindikalna jedinica pojedinačno odlučivati.

Najavljeno je da će na protestu biti članovi Sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikаta rаdnikа u prosveti Srbije, Unije sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije, Sindikаta visokog obrаzovаnjа Srbije, Konferencije slobodnih sindikаtа Srbije, Novog sindikata zdravstva i Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezаvisnost".

Protestnom akcijom "Javne službe – javno dobro. Odbranimo javno dobro!" sindikati traže povlačenje Nacrta zakona jer smatraju da bi novim propisima bila ugrožena njihova radna prava.

Vlada predlaže, kako su ukazali sindikati radnika u javnim delatnostima, da zaposleni koji primaju platu iz budžeta mogu biti raspoređeni mimo svoje volje na druge poslove, na poslove druge vrste i drugog nivoa obrazovanja, u drugo mesto rada do 50 kilometara udaljenosti, a po potrebi i dalje.

Izvor: Vebsajt B92, 27.09.2017.
Naslov: Redakcija