Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditeljsko udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" traži odustajanje od Predloga zakona i insistira na formiranju mešovitih komisija koje bi vršile nezavisne istrage o slučaju nestanka dece


Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" uputilo je u 26. septembra 2017. godine pismo ministarki pravde Neli Kuburović, u kojem je poziva na razgovor i odustajanje od Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.

- Vaša izjava da ćete ponovo Narodnoj skupštini Republike Srbije dostaviti Predlog zakona koji je već bio u proceduri, uznemirila nas je kao roditelje jer smo izričito protiv i sve ćemo učiniti da taj zakon ne prođe - navodi u pismu predsednik Udruženja Radiša Pavlović.

On dodaje da Predlog zakona nije prošao javnu raspravu, niti je dobio saglasnost udruženja roditelja.

- I dalje nam uporno namećete zakon, iako znate da smo sa Direkcijom policije i kabinetom potpredsednika Vlade i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem dogovorili formiranje mešovitih komisija, koje bi vršile nezavisne istrage o slučaju nestanka naše dece. S obzirom na to da Predlog za formiranje Mešovite komisije ispunjava i izvršenje izreke 2 iz presude Evropskog suda za ljudska prava ("Zorica Jovanović protiv Srbije"), bespotrebno je donositi dodatni zakon - smatraju u Udruženju.

Kako kažu u Udruženju, vodeću ulogu u "usmeravanju pojedinih roditelja da traže zakon, umesto punu nezavisnu istragu" imao je 2010. Zaštitnik građana i NVO "Astra" i "Yucom", zbog čega su, navode, izgubili sedam godina.

- Stojimo vam na raspolaganju za obraćanje Komitetu ministara SE o ispunjenju presude. Insistiramo da nas primite u najhitnijem roku, kako bismo izbegli proteste - poručuje Pavlović.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 27.09.2017.
Naslov: Redakcija