Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNI ZAKON: Propisana je obaveza suda da u okviru odluke o razvodu, obavezno reši i pitanje poveravanja maloletne dece, kao i pitanje izdržavanja te načina održavanja ličnih odnosa između deteta i roditelja sa kojim dete ne živi. Kada se odlučuje o starateljstvu nad decom, sud je obavezan da pribavi mišljenje Centra za socijalni rad, koji odlučuje na osnovu analize različitih aspekata


Ukoliko dođe do razvoda braka, uvek se nameće pitanje kome će pripasti starateljstvo nad detetom. Zbog ovog pitanja, brakorazvodna parnica može da se oduži, a u priču se uključuje Centar za socijalni rad. Stručnjaci ukazuju na važan postulat - razvod je prestanak braka, a ne prestanak roditeljstva....

Stručnjaci koji se bave posledicama razvoda, saglasni su sa tim da je za dete najbolji model zajedničkog starateljstva. Međutim, zbog nesuglasica i razmirica, ne može da se postigne dogovor da roditelji zajednički i sporazumno vode računa o detetu.

U svim brakorazvodnim parnicama, kada se odlučuje o starateljstvu nad decom, sud je obavezan da pribavi mišljenje Centra za socijalni rad, koji o starateljstvu odlučuje na osnovu analize različitih aspekata.

Dete od deset godina ima pravo da iskaže svoje mišljenje i želje, dok 15-ogodišnjak može da odluči sa kojim rediteljem želi da živi. Istraživanja pokazuju da u razvodnim procesima najbolje prolaze deca koja kontinuirano viđaju oba roditelja. Stručnjaci kažu da je najbitnije za dete da roditelji, uprkos svojim razmiricama, pružaju detetu ljubav i budu dosledni u vaspitanju.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.09.2017.
Naslov: Redakcija